Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Buitenland 26 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Radicaal-rechtse Giorgia Meloni wint verkiezingen in Italië en wordt de eerste vrouwelijke premier

In navolging van Zweden heeft radicaal-rechts nu ook in Italië de macht gegrepen. Fratelli d’Italia (Broeders van Italië) van Giorgia Meloni heeft de verkiezingen gewonnen. Het land ging gisteren naar de stembus. Met de winst van Meloni staat er voor het eerst een vrouw aan het roer in het land. 

Volgens de exitpolls is de partij van Meloni de duidelijke winnaar van de verkiezingen in Italië. Fratelli d’Italia lijkt af te stevenen op zo’n 25 procent. Daarmee heeft ze een flinke voorsprong op haar tegenstanders. De winnaar van de verkiezingen moet aan de slag met een aantal loodzware dossiers: de enorme inflatie, een dreigende recessie en een energiecrisis.

„De Italianen hebben een duidelijke boodschap afgegeven dat zij een rechtse regering onder leiding van Fratelli d’Italia wensen”, was Meloni’s reactie op de winst. Ze voegde eraan toe dat die regering zich zal inzetten „voor alle Italianen, met als doel het volk te verenigen”. Ook zei Meloni dat het ze het „een nacht van trots en verlossing” vond. 

Nederlaag voor links in Italië

Meloni wil een rechtse regering vormen. Volgens de eerste prognoses zal het rechtse blok, bestaande uit Fratelli d’Italia, Lega en Forza Italia, de parlementsverkiezingen winnen met zo’n 43 procent van de stemmen. Dit zal vermoedelijk leiden tot de meest rechtse regering sinds de val van dictator Benito Mussolini.

Voor de linkse partijen in Italië is het een zwarte dag. Zij scoorden historisch slecht. De belangrijkste centrumlinkse partij, de Partito Democratico, komt uit op rond de 20 procent van de stemmen. De partij heeft vannacht haar nederlaag officieel toegegeven. Ze hebben laten weten zichzelf in het nieuwe parlement als de belangrijkste oppositiepartij te zien.

„Dit is een trieste avond voor het land”, zei Debora Serracchiani, een hooggeplaatst lid van de Partito Democratico, in een eerste officiële reactie op de verwachte verkiezingsuitslag. „Rechts krijgt een meerderheid in het parlement, maar niet in het land.” Daarmee doelde zij op het feit dat het erop lijkt dat de rechtse alliantie van Meloni op minder dan de helft van de stemmen uitkomt. Maar dat vertaalt zich als gevolg van het complexe Italiaanse kiesstelsel wel zo goed als zeker in een ruime meerderheid van de zetels in het parlement.

Oerconservatieve Giorgia Meloni geliefd en gevreesd 

Fratelli d’Italia won de afgelopen jaren snel aan populariteit. De partij kreeg bij de landelijke verkiezingen in 2018 slechts 4 procent van de stemmen, maar kon daarna uitgroeien tot de meest zichtbare oppositiepartij door buiten de regering van nationale eenheid te blijven van technocraat Mario Draghi.

Zo geliefd als Meloni bij rechts is, zo gevreesd wordt ze in andere kringen. Partito Democratico waarschuwde voorafgaand aan de verkiezingen dat Meloni en haar partij Fratelli d’Italia een groot gevaar vormen voor zwaarbevochten rechten als abortus en dat ze belangrijke thema’s als klimaatverandering zouden negeren als ze aan de macht komen.

Meloni voerde de afgelopen tijd campagne met het motto „God, land en familie” en liet haar afkeur blijken tegen wat zij de „lhbti-lobby”, „woke-ideologie” en „het geweld van de islam” noemt. Ze beloofde tienduizenden migranten tegen te houden die elk jaar aan de Italiaanse kust arriveren. Ook is Meloni eurosceptisch. Weliswaar heeft ze het doel om Italië uit de Europese Unie te laten stappen opgegeven, maar ze vindt nog steeds dat het land zich in Brussel veel meer moet laten gelden. 

Meloni was voorheen gecharmeerd van de Russische leider Vladimir Poetin, maar steunt inmiddels wapenleveranties aan Oekraïne en de sancties van de Europese Unie tegen Rusland. 

Spijt! van Carry Slee omgetoverd tot stripboek: ‘Gevolgen van pesten zijn vreselijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.