Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 14 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Team van Trump: ‘Geheime documenten waren al overhandigd’

Het team van de Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft tegenover justitie beweerd dat alle vertrouwelijke documenten in zijn buitenhuis in Florida al aan de overheid waren overgedragen. De FBI trof daar afgelopen week echter meerdere ‘topgeheime’ stukken aan.

Begin juni ondertekende één van de advocaten van Trump een verklaring waarin stond dat alle vertrouwelijke documenten waren overhandigd. Dat meld The New York Times op basis van vier bronnen.

De verklaring werd opgesteld na een bezoek van een topfunctionaris van het ministerie van Justitie aan Mar-a-Lago in Florida. Hij sprak daar met twee advocaten van Trump over het overdragen van de vertrouwelijke documenten, die de ex-president vanuit het Witte Huis had meegenomen. De ambtenaar zou vertrokken zijn met documenten die vertrouwelijk waren.

Zes uur lang verhoor

Eerder deze week werd de oud-president zes uur lang onder ede verhoord over vermeende fraude door The Trump Organization. Tijdens het verhoor bracht Trump een verklaring naar buiten waarin hij aangaf geen vragen te zullen beantwoorden. Hij zegt zich op zijn zwijgrecht te beroepen, omdat hij vindt dat het onderzoek politiek gemotiveerd is. Hij verliet het kantoor van procureur-generaal Letitia James in New York dan ook zonder iets losgelaten te hebben.

Meerdere topgeheime documenten gevonden in huis van Trump

Volgens The New York Times laat de verklaring van de advocaat zien dat het team van Trump mogelijk niet altijd open en eerlijk is geweest tegenover justitie. Bij de inval van de FBI begin deze week in Mar-a-Lago werden alsnog meerdere documenten aangetroffen die als ‘topgeheim’ waren gemarkeerd.

De Amerikaanse krant stelt dat de verklaring ook een aanwijzing is waarom Trump mogelijk de rechtsgang heeft belemmerd, zoals was aangegeven in het huiszoekingsbevel. Het document werpt ook nieuw licht op het besluit om uiteindelijk de woning van de oud-president binnen te vallen, nadat er maanden van gesprekken met het team van Trump aan voorafgingen.

Heksenjacht door Democraten

Een woordvoerder van Trump bekritiseert in een reactie de actie van de FBI en noemt het „een ongekende en onnodige inval”. Ook zegt hij dat de inval onderdeel is van de door de „Democraten opgezette heksenjacht” op Trump. De oud-president verklaarde vrijdag dat alle documenten in Mar-a-Lago niet meer geheim waren, omdat ze eerder al waren vrijgegeven.

Tampons en maandverband zijn vanaf morgen gratis in heel Schotland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Team van Trump: ‘Geheime documenten waren al overhandigd’
Sluiten