Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 3 aug 2022

Hersendode Archie op het laatste moment niet van de beademing gehaald: ‘We geven hem niet op’

De hersendode Britse jongen Archie Battersbee is om 12.00 uur toch niet van de beademing gehaald. Het ziekenhuis waarin hij ligt had dat vandaag wel willen doen. De ouders van Archie konden het op het laatste moment niet aan.

De artsen besloten tot uitstel omdat de vader en moeder op het laatste moment naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zijn gestapt. Dat melden Britse media. Niet dat de ouders meteen in een wonder voor Archie geloven, wat jaren geleden wel met de 22-jarige Britse studente Sam Hemmings gebeurde, maar zij kunnen hun zoon niet loslaten. En zij stellen zelf „wel degelijk enige vooruitgang te zien”.

‘Archie tot het einde niet opgeven’

De vader en moeder van de 12-jarige jongen die sinds april in coma ligt, grijpen elke mogelijke juridische stap aan om het leven van hun zoon te redden of te rekken. Gisteren leken zij eindelijk te berusten in een afwijzende uitspraak van het Britse Hooggerechtshof. Het echtpaar kondigde toen aan dat de behandeling van Archie vanmiddag precies om 12.00 uur zou worden stopgezet.

Maar de ouders hebben besloten door te gaan in de lange en spraakmakende juridische strijd over het rekken van het leven van de zoon. „We geven Archie niet op tot het einde”, aldus de moeder. De familie hield afgelopen nacht een wake bij het kind in het ziekenhuis in Londen.

Kans op herstel is nihil

Volgens de artsen daar zijn de vooruitzichten van de jongen „nihil”. Hij raakte zwaargewond toen hij volgens zijn moeder vermoedelijk meedeed aan een onlinechallenge, waarbij deelnemers opzettelijk bewusteloos proberen te raken.

Op sociale media wordt veel op de toestand rond Archie gereageerd. Sommige mensen voelen met de ouders mee en delen hun eigen verdriet daarbij. Anderen snappen het ziekenhuis ook wel, aangezien er geen enkele kans op herstel in het vooruitzicht is gesteld.

Maarten van Rossem: ‘Vermoed dat vrouwen gevoelig zijn voor typisch soort studentenvermaak’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hersendode Archie op het laatste moment niet van de beademing gehaald: ‘We geven hem niet op’
Sluiten