Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 4 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Stand van zaken na dodelijke schietpartij winkelcentrum Kopenhagen: ‘Wrede aanval’

Bij een schietpartij in een winkelcentrum in de Deense hoofdstad Kopenhagen zijn gisteren drie doden gevallen. Op de fatale actie is met afschuw gereageerd. Dit is de stand van zaken.

De drie doden zijn bevestigd door een politiechef in Kopenhagen. Eerder schreef burgemeester Sophie Haestorp Andersen al op Facebook: „We weten nog niet zeker hoeveel gewonden of doden er zijn, maar het is zeer ernstig.”

Eén arrestatie na schietpartij Kopenhagen

Naast de drie doden zijn er meerdere mensen gewond geraakt bij de schietpartij in Kopenhangen. De mensen die werden gedood, zijn een jonge vrouw en jongeman (beiden 17 jaar) en een 47-jarige Rus. Vier anderen raakten zeer ernstig gewond: twee Deense vrouwen, een Zweedse tiener en een 50-jarige Zweed.

De politie meldt dat een 22-jarige Deense man is gearresteerd. Hij is aangeklaagd voor doodslag en handelde vermoedelijk alleen. Bij zijn arrestatie was hij in het bezit van een vuurwapen en munitie. De verdachte wordt vandaag, in aanwezigheid van een rechter, ondervraagd. Hij is een bekende van de politie, maar „slechts zijdelings”. Hij is niet iemand naar wie intensief onderzoek werd gedaan. „Hij heeft een lange geschiedenis van psychische problemen”, meldt diezelfde politie vandaag. Die ziet geen aanwijzingen voor terroristische motieven.

Wrede aanval na Tour-feest Denemarken

De premier van Denemarken, Mette Frederiksen, sprak gisteravond van een „wrede aanval”. Ze riep de inwoners van haar land op elkaar te steunen „tijdens deze moeilijke tijd”. En dat na drie dagen van een waar volksfeest. De Tour de France startte in Kopenhagen en bracht in de drie etappes in Denemarken miljoenen blije fans naar de kant van de weg. De schietpartij in het winkelcentrum, het grootste in het land, zorgt voor een enorme domper.

Het belangrijkste ziekenhuis van Kopenhagen, Rigshospitalet, meldt een kleine groep patiënten te hebben ontvangen in verband met het incident. Het ziekenhuis heeft extra personeel ingeschakeld. Extra chirurgen en verpleegkundigen sprongen bij.

Paniek na schoten winkelcentrum

De schietpartij was in het winkelcentrum Field’s, dat ligt tussen het centrum en de luchthaven. Veel bezoekers renden na het horen van schoten in paniek naar buiten, is op videobeelden te zien (zie ook hieronder).

Getuigen beschreven tegen Deense media hoe de verdachte had geprobeerd mensen te misleiden door te zeggen dat zijn wapen nep was. Wellicht deed hij dat in de hoop dat ze dan niet zouden weglopen. De schutter zou met een geheven geweer door het winkelcentrum hebben gelopen, zonder te rennen, aldus diverse getuigen.

Wereldster Harry Styles zou gisteravond in Kopenhagen optreden. Zijn concert werd afgelast. Styles sprak net als zovelen zijn afschuw over de schietpartij in het winkelcentrum uit.

Hieronder zie je nog enkele geschokte reacties.

Nieuwe protestacties boeren begonnen, veel afkeer op sociale media

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stand van zaken na dodelijke schietpartij winkelcentrum Kopenhagen: ‘Wrede aanval’
Sluiten