Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 23 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Rusland belaagt – volgens Oekraïne – haven Odessa na graandeal met raketten: ‘In het gezicht gespuugd’

Rusland heeft volgens het Oekraïense leger de haven van Odessa vandaag met raketten bestookt. De vermeende aanval volgt een dag na de deals die Rusland en Oekraïne met Turkije en de VN sloten over het hervatten van de graanuitvoer via Oekraïense havens aan de Zwarte Zee. Minister Wopke Hoekstra heeft vol afschuw op de raketaanval gereageerd.

Volgens het leger zijn er vier kruisraketten afgevuurd op de haven. Twee daarvan zouden „haveninfrastructuur” hebben geraakt. Dat stellen een lokale overheidsfunctionaris en een Oekraïense legereenheid op Telegram. De twee andere raketten zijn volgens het leger neergehaald. Vanaf Russische zijde is er nog niet gereageerd op de aanval. Dat gebeurt wel door twitteraars. Sommigen van hen stellen dat Oekraïne (of ‘de komiek van Kiev’, president Zelenski) de raketten zelf wel richting haven zal hebben geschoten.

‘Poetin spuugt in het gezicht’

De Oekraïense regering zegt in een reactie dat president Vladimir Poetin met de aanval op Odessa „in het gezicht spuugt” van de Verenigde Naties en Turkije, waarmee Kiev en Moskou gisteren hun graandeal sloten. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken roept de VN en Turkije op ervoor te zorgen dat Rusland zich aan de afspraken houdt.

Vandaag schreef Metro ook over een rapport van Human Rights Watch. Daarin wordt geconcludeerd dat Rusland in Zuid-Oekraïne oorlogsmisdaden begaat en heeft begaan. Dit aan de hand van tal van getuigenverhalen en slachtoffers.

Odessa cruciaal in graandeal

Terug naar gisteren. Afgesproken is dat Rusland en Oekraïne de export van graan doorlaten. Odessa is daar een cruciale doorvoerhaven voor. Rusland en Oekraïne zijn samen verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van de tarwe-export van de wereld.

Ook VN-baas António Guterres, die in Istanbul aanwezig was bij de ondertekening van het akkoord, veroordeelt de raketaanval op Odessa ten scherpste. Een woordvoerder zegt dat alle partijen toegezegd hebben de export van graan uit Oekraïense havens toe te staan. Ook is het graan hard nodig om wereldwijde voedseltekorten te lijf te gaan, aldus Guterres. „Volledige implementatie door de Russische Federatie, Oekraïne en Turkije is absoluut noodzakelijk.”

Hoekstra reageert op raketten

Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) veroordeelt de vermeende raketaanval op de haven van de Oekraïense stad Odessa. „Schandalig en onaanvaardbaar: een raketaanval op de zeehaven van Odessa, slechts een dag na ondertekening van de overeenkomst in Istanbul”, schrijft hij op Twitter.

Volgens Hoekstra moet Rusland ter verantwoording worden geroepen. Eerder op de dag stuurde Hoekstra een tweet uit waarin hij zijn dank uitsprak aan de Verenigde Naties en Turkije, voor hun inzet bij de graandeal met Rusland en Oekraïne. Hij noemde het „een goede stap voorwaarts” in de aanpak van de voedselcrisis. „Nederland staat klaar te helpen waar dat nodig is.”

Belgisch tragedie: zeven familieleden, waaronder drie kinderen, komen om bij ongelukken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rusland belaagt – volgens Oekraïne – haven Odessa na graandeal met raketten: ‘In het gezicht gespuugd’
Sluiten