Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 16 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

‘Boris Johnson mist spoedberaad over hitte vanwege afscheidsfeest’

De Britse premier Boris Johnson geeft dit weekend een afscheidsfeest bij zijn buitenverblijf Chequers en zou vanwege de voorbereidingen voor het feest een spoedberaad over de extreme hitte in het Verenigd Konikrijk missen. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News.

Volgens de anonieme bron zijn de uitnodigingen voor het afscheidsfeest eerder deze week verzonden namens ‘meneer en mevrouw Johnson’. Het feest op het buitenverblijf, dat onder meer beschikt over een binnenzwembad, zou morgen plaatsvinden, aldus Sky News.

‘Johnson laat het afweten’

Het Britse weerinstituut Met Office, vergelijkbaar met het KNMI, heeft gisteren code rood afgegeven vanwege extreme hitte. In heel Engeland worden maandag en dinsdag recordtemperaturen verwacht, waarbij het kwik kan oplopen tot 40 graden. Ook in andere delen van het Verenigd Koninkrijk wordt het heel warm. Britse ministers komen daarom vandaag bijeen om de hittegolf te bespreken.

Angela Rayner, plaatsvervangend leider van de Britse oppositiepartij Labour, beschuldigt de premier ervan „het opnieuw af te laten weten, terwijl hij zich erop voorbereidt om te gaan feesten op een moment dat het Verenigd Koninkrijk kookt”.

Downing Street heeft aan Sky News bevestigd dat Johnson niet bij het noodoverleg aanwezig is. Zijn kantoor stelt dat hij ‘per geval’ bekijkt welke bijeenkomsten hij nog leidt zolang hij nog premier is.

Vertrek na reeks schandalen

Johnson kondigde zijn vertrek vorige week aan nadat ontevreden regeringsleden zich tegen hem keerden en massaal ontslag namen. De bewindslieden zijn ontevreden over zijn leiderschap. Wel blijft Johnson voorlopig premier, tot er een vervanger is gekozen.

Johnson werd tijdens zijn periode als premier geteisterd door een reeks schandalen. Zo kwam hij zwaar onder vuur te liggen omdat hij een partijgenoot een vertrouwenspost gaf, ondanks dat die van seksueel wangedrag was beschuldigd.

Ook ontstond er ophef nadat bekend werd dat er tijdens de lockdown feestjes waren gegeven voor overheidspersoneel van de regering van Johnsons conservatieve partij. Dat schandaal leidde tot een vertrouwensstemming over de toekomst van Johnson.

Britse Madame Tussauds zet wassenbeeld Boris Johnson letterlijk op straat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Boris Johnson mist spoedberaad over hitte vanwege afscheidsfeest’
Sluiten