Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 11 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Canada wil waarschuwing op iedere sigaret: ‘Vergif in elke hijs’

Niet alleen waarschuwingen op pakjes, maar ook op iedere sigaret. Als het aan de Canadese minister Carolyn Bennett ligt, komen er ook op sigaretten zelf waarschuwingen te staan om tabaksverslaving tegen te gaan.

Al sinds 2001 bevatten Canadese pakjes sigaretten niet alleen waarschuwingsteksten, maar staan er ook afbeeldingen op de verpakkingen van tabak om rokers af te schrikken. Nu wil de minister van van Mentale Gezondheid en Verslaving Carolyn Bennet nog een stap verder gaan. Ze wil dat er op iedere sigaret gewaarschuwd wordt voor de gevolgen van roken. Volgens haar zijn rokers te veel gewend geraakt aan de afbeeldingen op pakjes sigaretten. „We moeten toegeven dat de berichten op pakjes hun nieuwigheid kwijt zijn en niet zoveel impact meer hebben”, aldus de minister.

Als eerste land ter wereld waarschuwing op iedere sigaret

Volgens Bennett kan het helpen om ook op de sigaretten zelf waarschuwingen te zetten. „Het toevoegen van gezondheidswaarschuwingen op individuele tabaksproducenten verzekert dat deze essentiële berichten de juiste mensen bereiken, inclusief de jongeren”, zegt ze. „Zij krijgen vaak het pakje zelf niet te zien wanneer ze sigaretten aangeboden krijgen in sociale situaties.” Als het voorstel van Bennett wordt goedgekeurd, is Canada het eerste land ter wereld met zo’n vergaande maatregel.

In haar huidige plan stelt Bennett voor om op iedere sigaret de tekst ‘vergif in elke hijs’ te printen. Ook wil de minister de waarschuwingen op pakjes sigaretten uitbreiden. Zo wil ze een langere lijst met negatieve gezondheidseffecten van roken.

Kankerfonds blij met voorstel

Het Canadese kankerfonds heeft al positief gereageerd op de plannen van de minister. „Deze waarschuwingen zijn simpelweg niet te negeren. Het zal elke roker bereiken, met iedere hijs die genomen wordt”, zei Rob Cunningham van de Canadian Cancer Society tegen de Canadese nieuwssite Global News.

Zo’n 10 procent van de Canadese bevolking rookt regelmatig een sigaret, maar de overheid wil dat percentage gehalveerd hebben in 2035. En ook in Nederland wil het kabinet roken uitbannen. Er wordt op dit moment nagedacht over een prijs van meer dan 40 euro per pakje.

Gezicht Justin Bieber deels verlamd door zeldzame ziekte

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Canada wil waarschuwing op iedere sigaret: ‘Vergif in elke hijs’
Sluiten