Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 25 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Bedrijven komen met financiële steun personeel na schrappen recht op abortus

Het vergoeden van reiskosten of het betalen van de borgsom van medewerkers die opgepakt worden tijdens protesten. Veel grote Amerikaanse bedrijven zijn van plan hun personeel financieel te steunen nu abortus niet meer vanzelfsprekend is.

Bedrijven als Apple, Disney en Meta Plarforms, het moederbedrijf van Facebook, zeggen hun personeel steun toe. Zo bieden ze een reiskostenvergoeding als mensen naar een andere staat moeten afreizen voor een abortus. Ook een aantal Amerikaanse banken hebben zich al uitgesproken. De grote bedrijven hebben vaak personeel in veel verschillende Amerikaanse staten, die nu allemaal met andere regels omtrent abortus te maken krijgen.

Borgsom betalen van opgepakt werknemers

Outdoormerk Patagonia en concertorganisator Live Nation gaan nog een stap verder. Zij beloven de borgsom te betalen van medewerkers die tijdens protesten voor het recht op abortus worden opgepakt. Eerder zeiden taxi-apps Uber en Lyft al dat ze de juridische kosten van chauffeurs in Texas voor hun rekening nemen wanneer zij worden aangeklaagd. Een Texaanse wet maakt namelijk hulp bij het plegen van een abortus strafbaar. Ook andere staten zouden zulke wetten willen invoeren.

Google biedt personeel in staten waar abortus verboden wordt zelfs aan dat ze naar een andere vestiging van het bedrijf mogen verhuizen. Softwareconcern Salesforce had eerder al gezegd werknemers en hun families te helpen verhuizen uit Texas vanwege de zeer strenge abortuswetgeving in die zuidelijke staat.

Spanningen vanwege uitspraak rond abortus

Maar tegelijkertijd zorgt de abortuswet voor spanning binnen bedrijven. Meerdere bedrijven als Amazon en Apple hebben hun werknemers opgeroepen respectvol te zijn. Interne communicatiemiddelen werden hier gebruikt voor discussies over de uitspraak van het Hooggerechtshof. Net als in de rest van de VS zijn er ook binnen die bedrijven voor- en tegenstanders van abortus. Bij Meta Platforms werden managers er nog eens aan herinnerd dat grote maatschappelijke onderwerpen niet op de interne kanalen van het bedrijf mogen worden besproken.

Door de uitspraak die het Hooggerechtshof gisteren deed is het niet meer automatisch een recht in de hele VS om abortus te laten plegen. Staten kunnen nu zelf bepalen hoe ze abortus regelen. Een deel van de staten zal daarbij abortus geheel verbieden of alleen toestaan bij gevallen waarbij sprake is van verkrachting, incest of gevaar voor het leven van de moeder.

Schietpartij gay nachtclub in Oslo mogelijk daad van terrorisme

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Bedrijven komen met financiële steun personeel na schrappen recht op abortus
Sluiten