Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 17 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Rusland: ‘Marioepol is schoongeveegd’, militairen Oekraïne nog vast in fabriek

Het Russische ministerie van Defensie claimt de stad Marioepol in Oekraïne „geheel te hebben schoongeveegd”. Oekraïense militairen die de plaats met hand en tand willen blijven verdedigen, zitten vast in een staalfabriek. Aan hen heeft Rusland een ultimatum gesteld om nog te kunnen vertrekken, maar ze geven niet op.

De staatspersbureaus Tass en RIA maakten gisteravond bekend dat er geen Oekraïense troepen meer actief zijn in het stedelijk gebied van havenstad Marioepol. Slechts enkele leden van het Azovbataljon, die zich hebben verschanst op een industrieel complex, houden nog stand maar zijn volledig afgesneden van de buitenwereld.

Ruim 23.000 soldaten Oekraïne ‘geëlimineerd’

In totaal zouden nu 23.367 Oekraïense soldaten en huurlingen zijn geëlimineerd sinds het begin van de oorlog. Volgens de Russische Defensiewoordvoerder Igor Konasjenkov zijn er alleen al in Marioepol, dat grotendeels in puin ligt, 4000 gesneuveld. Bijna 1500 militairen zouden zich tot dusver hebben overgegeven. Bewijzen daarvoor leverde hij niet.

Kiev had eerder al laten weten dat de situatie in Marioepol „erg moeilijk” was en de humanitaire crisis onverminderd groot. President Volodimir Zelenski dreigde gisteravond laat op een Oekraïense nieuwssite met terugtrekking uit het vredesoverleg met Rusland. Dat zou volgens hem gebeuren als de strijders die nog vastzitten in Marioepol, maar met wie nog wel contact is, worden geëxecuteerd.

„Waar ze nu mee bezig zijn, dat kan een eind maken aan onderhandelingen in welke vorm dan ook. Er lopen daar manschappen rond die hen absoluut haten en ik denk niet dat ze hun levens zullen sparen”, aldus Zelenski. De Russen noemen de nationalistische commando’s van het Azovbataljon steevast nazi’s. Het Kremlin begon ‘de speciale militaire operatie’, zoals de invasie en oorlog wordt genoemd, onder meer om Oekraïne te denazificeren.

Ultimatum voor strijders Oekraïne in fabriekshal

Rusland roept de laatste verdedigers van de Oekraïense havenstad Marioepol op om zich over te geven. Als ze de wapens neerleggen, hebben ze tot 13.00 uur om zich over te geven en dan worden hun levens gespaard, meldt TASS op basis van het Russische ministerie van Defensie.

Na die bewuste 13.00 uur kwam het bericht dat de Oekraïense troepen de havenstad blijven verdedigen, ondanks het ultimatum van Rusland. Dat meldde een adviseur van de burgemeester van Marioepol volgens CNN in een reactie op de oproep van het Russische ministerie van Defensie aan de laatste verdedigers van de stad om zich over te geven.

De manschappen in een enorme staalfabriek aan de Zee van Azov zijn volgens Rusland leden van het nationalistische Azovbataljon en buitenlandse huurlingen. De verdedigers zouden nauwelijks water en voedsel hebben en zich willen overgeven, maar daar wil de Oekraïense regering in Kiev geen toestemming voor geven, aldus de Russen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski omschreef de situatie in Marioepol zaterdagavond in zijn dagelijkse videoboodschap als „gewoon onmenselijk”. Hij ging niet in op de claims dat de stad zou zijn ingenomen.

Rusland: vliegtuig vol westerse wapens neergeschoten

De Russische luchtafweer stelt gisteren in de buurt van de Oekraïense stad Odessa een transportvliegtuig neergehaald dat wapens bracht uit het Westen. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zei tegen het eerder genoemde staatspersbureau dat het om een grote zending ging. Hij gaf verder geen details, behalve dat het een vliegtuig van de Oekraïense luchtmacht was. Het bericht kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Oekraïne heeft sinds de Russische inval begon op 24 februari massaal wapens toegestuurd gekregen van westerse bondgenoten. President Volodimir Zelenski zei gisteravond nog dat er veel meer wapens nodig zijn om de oorlog te winnen.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Prins Harry (en Mark Rutte) in tranen bij opening Invictus Games

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rusland: ‘Marioepol is schoongeveegd’, militairen Oekraïne nog vast in fabriek
Sluiten