Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 2 apr 2022

Paus haalt hard uit naar Rusland, maar noemt naam van Poetin niet

Paus Franciscus heeft voor het eerst felle kritiek geuit op Rusland en president Poetin. Hoewel de paus de naam van Poetin niet noemde, zei hij tijdens een bezoek aan Malta dat er een ‘potentaat’ is die „nationalistische claims omarmt, die volkomen uit de tijd zijn”.

De paus sprak bij zijn ontvangst door Maltese hoogwaardigheidsbekleders en diplomaten in de hoofdstad Valletta. „We dachten dat invasies van andere landen, bloedige straatgevechten en dreigementen met atoomwapens slechts nare herinneringen aan een ver verleden waren. Maar vanuit het oosten van Europa komt een donkere schaduw van oorlog”, zei de paus. „Helaas is er weer een potentaat die triest genoeg nationalistische claims omarmt die volkomen uit de tijd zijn.”

Paus veroordeelde oorlog

Eerder veroordeelde Paus Franciscus de ongerechtvaardigde agressie en de gruwelen van de huidige oorlog al, maar toen hield hij het wat Poetin en Rusland betreft neutraal. De paus blijft twee dagen lang in Malta.

Voor zijn vertrek vanuit Rome werd de paus met behulp van een lift in het vliegtuig gehesen dat hem naar Malta bracht. Volgens een woordvoerder van het Vaticaan was dat om elke vorm van stress voor de 85-jarige paus uit te sluiten. Hij lijdt aan een aandoening die pijn in zijn benen veroorzaakt.

Bezoek aan Malta 36ste officiële bezoek buiten Italië

Het bezoek aan Malta is zijn 36ste officiële bezoek aan landen buiten Italië. Tot nu toe liep de paus bij al die reizen zelf de vliegtuigtrap op. Er waren begin 2020 en eind 2021 ook reizen voor hem gepland naar Malta, maar die gingen niet door als gevolg van coronamaatregelen.

Van de ruim een half miljoen bewoners van de eilanden die de staat Malta vormen, is meer dan 80 procent rooms-katholiek. De eilanden beschouwen zich al bijna 2000 jaar als een christelijk bolwerk, ruim 300 kilometer verwijderd van het islamitische Noord-Afrika. Malta, Gozo en Comino zijn bezaaid met rooms-katholieke kerken. Naar schatting is er één kerk per duizend inwoners.

Nagellakheld van Serious Request Tijn krijgt eigen fontein in Breda

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Paus haalt hard uit naar Rusland, maar noemt naam van Poetin niet
Sluiten