Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 2 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

93-jarige ‘nazi-oma’ veroordeeld tot jaar cel omdat ze Holocaust ontkent

Een 93-jarige Duitse vrouw moet een jaar de cel in omdat ze de Holocaust ontkent. Ursula Haverbeck ontkende in 2017 op een bijeenkomst nazi-genocide uit de Tweede Wereldoorlog en herhaalde dat nog een keer in een interview in 2020.

Rechters in Berlijn legden de 93-jarige vrouw eerder al eens een half jaar cel op voor de uitspraken die ze tijdens de bijeenkomst deed. Ook kreeg ze een jaar celstraf opgelegd voor haar uitspraken in het interview. In hoger beroep is dat nu bevestigd, maar Haverbeck kan nog in cassatie. Eerder moest ze al eens een gevangenisstraf van twee jaar uitzitten voor hetzelfde vergrijp.

Haverbeck ontkent Holocaust

Haverbeck ontkent dat er miljoenen joden werden vermoord tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo beweert ze onder meer dat Auschwitz geen dodenkamp was, maar een ‘werkkamp’.

In het proces, dat half maart begon, werden naast meerdere getuigenverhoren ook video’s van de twee feiten vertoond. De rechter zei vanwege de leeftijd van Haverbeck een voorwaardelijke straf overwogen te hebben, maar oordeelde dat de straf niet kan worden verlaagd omdat ze geen tekenen van berouw of verandering van ideeën over de Holocaust heeft getoond tijdens de zittingen. „Niks houdt u tegen. Met woorden zullen we geen invloed op u hebben.” Ook zei de rechter dat Haverbeck ‘mijlenver verwijderd’ is van de historische waarheid en dat ze de herinneringen van miljoenen vermoorde mensen heeft beschadigd met haar uitspraken.

Nazi-oma

Haverbeck, wiens man voor de nazi-overheid werkte, noemt zich een onderzoeker die slechts vragen stelt en haar verdediging vroeg daarom vrijspraak. Maar de rechtbank ging daar niet in mee. „U bent geen onderzoeker van de Holocaust, u bent een ontkenner van de Holocaust”, zei de voorzitter van de rechtbank. „U verspreidt geen kennis, maar vergif.”

Omdat Haverbeck meerdere keren is veroordeeld voor haar uitspraken over de Holocaust en er talloze boetes voor kreeg, staat de 93-jarige vrouw in Duitsland inmiddels bekend als ‘nazi-oma’.

Bioscoop Tuschinski cancelt film FVD’er vanwege uitspraken Holocaust

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
93-jarige ‘nazi-oma’ veroordeeld tot jaar cel omdat ze Holocaust ontkent
Sluiten