Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 30 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Oekraïne: 4 miljoen vluchtelingen en veel doden vandaag in Irpin

Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne is ruim een maand na het begin van de oorlog opgelopen tot meer dan 4 miljoen. Daarvan zijn er ongeveer twee miljoen nog een kind, laat VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF weten. Daarnaast zijn er nog miljoenen Oekraïners, onder wie 2,5 miljoen kinderen, ontheemd in hun eigen land.

De teller stond twee weken geleden op 3 miljoen. Het grootste deel van de Oekraïense bevolking vlucht naar Polen. Ook maken veel mensen de oversteek naar buurlanden als Roemenië, Moldavië, Hongarije en Slowakije. De Poolse grenswacht heeft inmiddels 2,34 miljoen mensen doorgelaten, van wie er honderdduizenden naar landen in West-Europa zijn getrokken. Pakweg de helft van de Oekraïners die via Polen het land hebben verlaten is volgens UNICEF jonger dan 18 jaar.

Vluchtelingen uit Oekraïne

Volgens de meest actuele VN-cijfers zijn ruim 1100 Oekraïners, onder wie meer dan honderd kinderen, gedood tijdens de Russische invasie. Het daadwerkelijke aantal slachtoffers ligt volgens de Verenigde Naties waarschijnlijk veel hoger.

Ook zijn er naar schatting zo’n twee- tot driehonderd burgers omgekomen in de Oekraïense stad Irpin. Afgelopen maandag werd de stad veroverd door de Russische troepen. Dat maakte de burgemeester van de stad vlak bij hoofdstad Kiev vandaag bekend.

Tijdens een briefing vertelde de bestuurder dat er ongeveer vijftig Oekraïense militairen zijn gedood in Irpin. Sommige lichamen zouden nog onder het puin liggen. Volgens de burgemeester zijn er de hele nacht Russische beschietingen in het gebied geweest.

Raketinslag

In de Zuid-Oekraïense stad Mikolajiv is het dodental door een raketinslag dinsdag in een regionaal bestuursgebouw inmiddels opgelopen naar vijftien. 34 mensen raakten gewond, zegt gouverneur Vitali Kim van de regio. De plaatselijke autoriteiten maakten eerder melding van negen doden en 28 gewonden.

Het projectiel sloeg een gapend gat in het gebouw en vernielde ook het kantoor van Kim. Maar hij was ten tijde van de aanval niet aanwezig, zo laat de regionale bestuurder op Telegram weten.

Toch is er ook voorzichtig goed nieuws. Zo lijkt het erop dat de Russische troepen langzaam uit Kiev zullen trekken. Het Russische ministerie van Defensie belooft een drastische vermindering van de troepen in de richting van de hoofdstad en de Noord-Oekraïense stad Tsjernihiv. Dat zegt viceminister Alexander Fomin, meldt het Russische persbureau RIA Novosti.

Tactieken Rusland ‘onmenselijk’ en vredesbesprekingen Oekraïne en Rusland in Turkije

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oekraïne: 4 miljoen vluchtelingen en veel doden vandaag in Irpin
Sluiten