Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 10 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nieuwe opvang voor Oekraïense vluchtelingen en miljardensteun vanuit VS

In Amsterdam komen er nog meer opvangplekken bij voor Oekraïense vluchtelingen, naast de al bestaande locaties. Vluchtelingen kunnen nu ook terecht in het Wow Hostel in Nieuw-West en op twee schepen bij het Java-eiland. De nieuwe opvanglocaties worden nog deze week in gebruik genomen, meldt de gemeente.

Inwoners van onder meer Marioepol en Soemi kunnen via speciale routes veilig naar andere delen van Oekraïne reizen. De evacuatie in Soemi, dat omsingeld wordt door Russische troepen, is al op gang gekomen. De regionale gouverneur meldt dat burgers voor de derde dag op rij de stad verlaten dankzij een lokaal staakt-het-vuren. Hierdoor zullen er de komende weken nog meer vluchtelingen bij komen.

Oekraïense vluchtelingen

In totaal biedt Amsterdam plek aan 900 vluchtelingen. In de Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland komt daarmee het totaal op ongeveer 1500 opvangplekken. De gemeente vangt sinds vorige week al Oekraïense vluchtelingen op in het Savoy Hotel in Zuid en in het a&o Hostel in Zuidoost.

Om de opvang van Oekraïense vluchtelingen zo goed mogelijk te coördineren, wordt er vandaag een centrale plek ingericht in de RAI. Hier kunnen vluchtelingen zich melden en worden ze geholpen aan een opvangplek. De gemeente Amsterdam is ook begonnen met het opzetten van psychosociale zorg, dagbesteding, onderwijs en uitzicht op werk.

Importverbod Rusland en miljardensteun aan Oekraïne

De Verenigde Staten heeft een bedrag van 13,6 miljard dollar (12,3 miljard euro) klaarstaan aan steun voor Oekraïne. De Amerikaanse president Joe Biden had het Congres oorspronkelijk om 10 miljard dollar (ruim 9 miljard euro) gevraagd. Om daadkrachtig op te treden tegen Rusland zou het Congres overeen zijn gekomen meer geld beschikbaar te stellen voor Oekraïne. Een deel van het bedrag is bedoeld voor de verdediging van het Oost-Europese land, een ander deel gaat naar humanitaire hulp voor vluchtelingen.

Ook gaan zij olie, gas en andere fossiele brandstoffen uit Rusland verbannen. President Joe Biden kondigde het importverbod gisteren al aan.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Uslu tegen cultuursector: ‘Steun kritische makers in Rusland’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuwe opvang voor Oekraïense vluchtelingen en miljardensteun vanuit VS
Sluiten