Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 16 mrt 2022

Voortaan dagelijks minuut stilte in Oekraïne voor oorlogsdoden, dat zijn er inmiddels honderden

Oekraïne houdt voortaan elke dag een minuut stilte voor de slachtoffers van de Russische invasie. De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil dat elke ochtend om 09.00 uur plaatselijke tijd de Oekraïners worden herdacht „die hun leven hebben gegeven”, zowel soldaten als burgers.

De minuut is bedoeld voor „iedereen die nog in leven had kunnen zijn als Rusland deze oorlog niet was begonnen”, aldus de 44-jarige leider in een videoboodschap op sociale media.

Er is wel hoop: er lijken positieve geluiden voort te komen uit de onderhandelingsgesprekken tussen Rusland en Oekraïne.

Minuut stilte in Oekraïne voor slachtoffers

Hij noemde Rusland een terroristische staat die internationaal een paria zou moeten worden. „De Russische staat is veranderd in een openlijke terrorist en schaamt zich daar niet voor”, aldus Zelenski. Hij wees daarbij ook op ontvoeringen van burgemeesters en afgevaardigden in de door Rusland bezette gebieden en op een gijzeling van honderden werknemers in een ziekenhuis in de belegerde havenstad Marioepol.

Hoeveel Oekraïners door de oorlog zijn gestorven, is niet duidelijk. Volgens de regering in Kiev zijn in Marioepol meer dan 2500 inwoners om het leven gekomen. Woensdag was het overlijden van 726 burgers bevestigd door de Verenigde Naties. De organisatie denkt dat het werkelijke aantal aanzienlijk hoger ligt.

Ambassade VS: ‘Russen doden mensen in de rij voor brood’

Ondertussen blijven er burgerslachtoffers vallen in Oekraïne. Zo meldt de Amerikaanse ambassade in Oekraïne dat Russische troepen vandaag tien mensen hebben doodgeschoten in de stad Tsjernihiv. De slachtoffers zouden in de rij hebben gestaan voor brood.

„Zulke gruwelijke aanvallen moeten stoppen”, schrijft de ambassade op Twitter, zonder bewijs te delen. Op sociale media gaan beelden rond van de vermeende slachtoffers. De Amerikaanse nieuwszender CNN zegt aan de hand van een video bevestigd te hebben dat er inderdaad een aanval in Tsjernihiv heeft plaatsgevonden.

Tsjernihiv is omsingeld door Russische troepen en is afgelopen week meermaals aangevallen, daarbij zijn ook woonwijken getroffen.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Famke Louise wint rechtszaak, Roddelpraat moet aflevering offline halen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Voortaan dagelijks minuut stilte in Oekraïne voor oorlogsdoden, dat zijn er inmiddels honderden
Sluiten