Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 4 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Vanaf maandag is ook België verlost van coronamaatregelen

België schrapt vanaf maandag vrijwel alle resterende coronamaatregelen. Dat heeft het overlegcomité van de zes regeringen volgens meerdere Belgische media besloten. Voor toegang tot de horeca, concerten, discotheken of bioscoop kan de coronapas op zak blijven. De sluitingsuren voor nachtclubs en cafés verdwijnen. Een mondkapje zal alleen nog in het openbaar vervoer, de ziekenhuizen en de verpleegtehuizen moeten worden gedragen na het weekend.

Beperkingen op de capaciteit van theaters en evenementen vervallen. Het horecapersoneel hoeft geen mondkapje meer te dragen, net als leerlingen van het middelbaar onderwijs.

België schrapt coronamaatregelen

Een FFP2-masker wordt wel nog aangeraden voor medisch kwetsbare mensen in België, zowel binnen als buiten. Binnen blijft het gebruik van een CO2-meter en een actieplan voor luchtzuivering verplicht. Dat geldt ook voor afgesloten tenten of overdekte terrassen.

Gisteren werd ook bekend dat in Frankrijk vrijwel alle coronamaatregelen vanaf 14 maart vervallen. De mondkapjesplicht voor het openbaar vervoer en de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel blijven wel.

Zweden, Denemarken en Groot-Britannië

Ook in Zweden en Denemarken kun je zonder mondkapje op veel plekken terecht. Zij schaften het grote deel van de coronamaatregelen al in februari af. „Het is tijd om open te gaan”, zei de Zweedse premier Magdalena Andersson destijds op een persconferentie.

In Ierland klinkt al een tijd gejuich: vorige maand kondigde premier Micheál Martin aan dat ze de ‘omikronstorm overwonnen hadden’. Een coronapas is er niet meer nodig, het nachtleven is weer geopend en thuiswerken is niet langer verplicht. Wel moet je er nog een monkdkapje dragen in openbare plekken. In Schotland, Wales en Noord-Ierland gelden ongeveer dezelfde regels, alleen heb je daar wel een coronapas nodig om het nachtleven in te komen. In Engeland zijn al een tijdje alle coronamaatregelen opheven.

Spanje en Portugal

In Spanje zijn ze nog niet zo ver. Daar is het dragen van een mondkapje voor iedereen verplicht in openbare ruimtes, behalve in buitenruimtes. Om daar een restaurant, bar of theater te bezoeken, is een coronatoegangsbewijs verplicht.

In Portugal ontkom je ook niet aan het dragen van een mondkapje in openbare plekken. Wel kun je daar zonder coronatoegangsbewijs naar de club, het restaurant of de bioscoop.

Vakantie van de zaak: dit bedrijf stuurt je op vakantie voordat je er begint

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Vanaf maandag is ook België verlost van coronamaatregelen
Sluiten