Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 2 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Joe Biden haalt uit in eerste State of the Union en noemt Poetin ‘dictator’

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gisteravond (lokale tijd) zijn eerste State of the Union uitgesproken. Hij ging – uiteraard – in op de oorlog in Oekraïne en haalde uit naar zijn presidentiële collega Poetin. „Dictator.”

In ‘troonrede‘ State of the Union voor leden van het Congres zet het staatshoofd van de Verenigde Staten de belangrijkste plannen uiteen. Biden gebruikte de toespraak onder meer om zijn steun voor Oekraïne uit te spreken en zijn economische plannen te ontvouwen. Verschillende malen haalde hij uit naar de Russische president Vladimir Poetin, die hij op enig moment een „dictator” noemde.

‘Ernstige misrekening Poetin in Oekraïne’

Biden zei dat de „Amerikaanse diplomatie ertoe doet” en dat Poetin een ernstige misrekening heeft gemaakt bij het binnenvallen van Oekraïne. De president beloofde ook de inflatie in de Verenigde Staten te bestrijden en het begrotingstekort te verlagen, dat mede door extra uitgaven wegens de coronapandemie in de afgelopen twee jaren flink is gegroeid.

In navolging van zijn eerdere opmerkingen over de invasie omschreef Biden de oorlog in Oekraïne als „met voorbedachten rade en niet uitgelokt”. Poetin „verwierp pogingen tot diplomatie”, zei hij. En, opnieuw over Poetin: „Hij dacht dat het Westen en de NAVO niet zouden reageren. En hij dacht dat hij ons hier thuis kon verdelen. Poetin had ongelijk. We waren er klaar voor.”

Ambassadeur Oekraïne bij State of the Union

Als blijk van steun voor Oekraïne had ‘first lady’ Jill Biden de Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten, Oksana Markarova, als haar speciale gast naast zich zitten tijdens de toespraak. Markarova kreeg op verzoek van de president een staande ovatie van de honderden aanwezigen in de zaal. Biden maakte duidelijk dat de VS Oekraïne echter niet militair zullen bijstaan met troepen op de grond in het conflict met Rusland. Maar hij zei ook dat als Rusland een van de NAVO-landen militair bedreigt, het land daartoe wel bereid is.

Tevens kondigde Biden aan dat de Verenigde Staten Russische vliegtuigen gaan verbieden in het Amerikaanse luchtruim te komen. Het verbod zal aan het einde van woensdag volledig van kracht zijn. Ook zullen de VS vluchten vanuit het Amerikaanse luchtruim naar Rusland verbieden, aldus Biden.

Zaal luidruchtig tijdens State of the Union: ‘USA!’

Over zijn plan om inflatie te bestrijden zei Biden dat het „uw kosten verlaagt, niet uw lonen”. Die kostenverlaging wil hij onder meer bewerkstelligen door meer in eigen land te produceren: „Ik noem het een beter Amerika bouwen. Mijn plan om de inflatie te bestrijden, zal uw kosten verlagen en het tekort verkleinen.” Het beteugelen van prijsstijgingen noemde hij zijn hoogste prioriteit. Bidens nadruk op het belang van het produceren in eigen land leidde onder de aanwezige Democraten in de zaal tot herhaaldelijk scanderen van „USA! USA! USA!”

Ook de coronapandemie kwam aan bod. Biden zei dat de Verenigde Staten „nooit zullen accepteren om met Covid samen te leven” en dat „Covid-19 ons leven niet langer hoeft te beheersen”. Hij zwoer door te gaan met het bestrijden van het coronavirus. De regering-Biden zal daartoe vandaag een nationaal Covid-19-paraatheidsplan aankondigen dat in kaart brengt hoe „veilig verder te gaan en terug te keren naar onze normale routines”, aldus het Witte Huis, vlak na het einde van de State of the Union.

Tegen het einde van de speech sprak Biden zijn zorgen uit over abortusrechten, die volgens hem „meer dan ooit aangevallen worden”. Ook riep hij op tot de invoering van strengere wapenwetgeving en wees hij voorstellen tot bezuinigingen op de politie af.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Door oorlog Oekraïne veel vraag naar jodiumtabletten, maar hebben we die nodig?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.