Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 27 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Inlichtingenbaas: Rusland wil Oekraïne in tweeën delen

Volgens het hoofd van de Oekraïense inlichtingendiensten probeert Rusland Oekraïne in tweeën te delen. Dat was aanvankelijk waarschijnlijk niet het plan, maar nu het niet mogelijk lijkt het hele land in te nemen, is de tactiek gewijzigd. „Het is net als met Noord- en Zuid-Korea. Rusland probeert twee landen te maken”, aldus Boedanov.

Het Oekraïense leger vecht op meerdere plekken in het land terug tegen de Russen. Boedanov denkt dat Oekraïne binnenkort begint met een guerillaoorlog in de gebieden die momenteel bezet worden door Rusland. Guerillaoorlogen zijn gekenmerkt door verrassingsaanvallen van kleine groepen strijdkrachten. Dat gebeurt wel vaker in gebieden die bezet zijn door soldaten van de vijand.

Na de inval op 24 februari heeft Rusland delen in het oosten van Oekraïne in controle. De Russen hebben de controle over onder meer de afvallige regio’s Donetsk en Loehansk, net als andere zuidoostelijke gebieden. In het noorden en westen stuiten de Russen op veel verzet en hebben ze nog geen groot offensief kunnen beginnen. De havenstad Marioepol is nog in Oekraïense handen, maar de Russen willen ook deze stad innemen. Volgens de burgemeester willen zij de stad zelfs „uitroeien”.

Rusland: ‘Precisieraketten op militaire doelen rond Oekraïense steden

Ondertussen gaat Rusland verder met het aanvallen van Oekraïne. Zo zegt het land dat er militaire doelen rond de steden Lviv en Kiev zijn geraakt met precisieraketten. In de westelijke stad Lviv zou het gaan om een brandstofopslag en een radarreparatiefabriek. Bij de brandstofopslag zijn zaterdag zeker vijf gewonden gevallen door de aanval.

De radarsystemen in de fabriek worden gebruikt voor luchtafweergeschut en tanks van het Oekraïense leger. „Het Russische leger zet het offensief voort”, aldus het ministerie van Defensie.

In Kiev is een wapenopslag verwoest, zeggen de Russen. Daar lagen S-300-raketten en luchtafweergeschut. Ook zou het Russische leger Oekraïense drones hebben verwoest.

Alle Metro-berichten over de oorlog in Oekraïne en vluchtelingen uit dat getroffen land lees je hier.

Minister Wiersma bij WNL Op Zondag: ‘Uitdaging, maar we gaan onderwijs regelen voor Oekraïense kinderen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Inlichtingenbaas: Rusland wil Oekraïne in tweeën delen
Sluiten