Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 20 mrt 2022
Leestijd: 1 minuut

Doodrijden carnavalsvierders waarschijnlijk geen terreurdaad: ‘Geen aanwijzingen voor’

De persoon die vanochtend vroeg inreed op een grote groep carnavalsvierders in België, deed dat waarschijnlijk niet met een terroristisch motief. Daar denkt de politie bij het onderzoek niet meteen aan en volgens het Openbaar Ministerie zijn er ook geen aanwijzingen voor. Wel is er een onderzoek ingesteld naar moord.

Vanochtend vroeg reed een auto met hoge snelheid in op een groep mensen die zich opmaakte voor een carnavalsstoet. Dat gebeurde in het Waalse dorp Strépy-Bracquegnies. In de auto zaten twee dertigers, die komen uit het naburige La Louvière, maakte het OM op een persconferentie bekend. Het voertuig reed vervolgens door, maar werd niet veel later staande gehouden. De inzittenden zijn opgepakt. Ze zijn bij justitie „niet bekend van soortgelijke feiten”.

Daarnaast onderstreept de politie dat de auto niet is achtervolgd. Dat gerucht ging in eerste instantie rond, maar dat klopt dus niet. Wel gaat het OM de precieze route die de auto heeft afgelegd nog in kaart brengen.

Doodrijden carnavalsvierders waarschijnlijk geen terreur

Inmiddels is bekend dat er 37 mensen gewond raakten bij de aanrijding. Tien van hen zijn er ernstig aan toe, zegt burgemeester Jacques Gobert van La Louvière. De carnavalsstoet is versoberd, „bijna als een begrafenisbijeenkomst”. Verdere festiviteiten zijn stilgelegd. De aangedane burgemeester wees erop dat juist reikhalzend naar de feestelijkheden was uitgekeken na twee wegens de coronapandemie geschrapte edities.

Vanmiddag reizen de Belgische koning Filip en koningin Mathilde naar Strépy, om hun medeleven te betuigen. Omstanders en nabestaanden van de slachtoffers worden er in een sporthal opgevangen. Premier Alexander De Croo, zijn minister van Binnenlandse Zaken en de Waalse minister-president vergezellen het koningspaar.

Hittegolf? 40 graden warmer dan normaal op Antarctica

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Doodrijden carnavalsvierders waarschijnlijk geen terreurdaad: ‘Geen aanwijzingen voor’
Sluiten