Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 3 mrt 2022

Aantal coronadoden in arme landen vier keer zo hoog

De coronapandemie is nog niet voorbij. Dat benadrukt hulporganisatie Oxfam Novib na eigen onderzoek. Sinds de uitbraak van de omikronvariant zijn meer dan drie miljoen mensen overleden aan het virus. „Iedere dag sterven nog steeds veel mensen door corona, vooral in de arme landen omdat daar de vaccinatiegraad pas op 6 procent ligt”, stelt beleidsadviseur Ben van Gils van Oxfam Novib.

In het onderzoek berekende de organisatie dat armere landen het hardst zijn geraakt door de coronacrisis. Zo hebben mensen in die landen 1,3 keer zoveel kans om te overlijden door de pandemie als mensen in rijke landen. Daarnaast schrijft de hulporganisatie in het onderzoek dat het dodental in armere landen vier keer hoger is dan in landen met hoge inkomens. Door het gebrek aan tests en overzichten zijn veel van deze sterfgevallen niet gemeld.

Vaccinongelijkheid

Van Gils zegt dat wereldwijd de vaccinongelijkheid aangepakt moet worden, „als we echt uit deze pandemie willen komen”. In rijkere landen heeft de bevolking vaak al meerdere malen de kans gehad om een prik te krijgen tegen het coronavirus. In bijvoorbeeld Afrikaanse landen ligt de vaccinatiegraad veel lager.

Om vaccinongelijkheid tegen te gaan, speelt Nederland ook een belangrijke rol, vindt de beleidsmaker. Minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) zei dinsdag dat het kabinet 70 miljoen euro beschikbaar stelt om wereldwijd de pandemie uit te bannen. Van Gils: „De eerlijke bijdrage voor Nederland zou volgens de berekening van de Wereldgezondheidsorganisatie minimaal 275 miljoen euro extra moeten zijn.”

Arme landen

Volgens Van Gils is extra geld hard nodig om voldoende vaccins beschikbaar te stellen en gebrekkige gezondheidszorg in arme landen te verbeteren. „Als dit niet gebeurt dan blijft corona een tikkende tijdbom.”

De landen in Europa met de meeste vaccinaties per 100 inwoners zijn de Faeröereilanden, Denemarken en IJsland. In veel Afrikaanse landen als Congo, Senegal en Mali zijn geen gegevens bekend over een eventuele vaccinatiegraad. Het kan dus zijn dat mensen daar nog geen prik hebben gehad tegen corona.

Ursula von der Leyen wil Oekraïne bij EU, maar waarom klinkt er kritiek op haar aanpak?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aantal coronadoden in arme landen vier keer zo hoog
Sluiten