Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 7 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Aantal burgerslachtoffers Oekraïne loopt op, ‘mogelijk nog hoger’

Het aantal burgerslachtoffers in Oekraïne loopt op. Volgens de Verenigde Naties zijn, door de oorlog in dat land, al zeker 406 burgers om het leven gekomen. Daaronder vallen 27 kinderen. 801 mensen zijn gewond geraakt, schrijft persbureau ANP vandaag.

Het VN-mensenrechtenkantoor denkt dat het aantal slachtoffers in werkelijkheid veel hoger is. Er wordt nu alleen melding gemaakt van de bevestigde gevallen. Bij de update van gisteren lag het dodental op 364.

Omgekomen burgers

Charkov, de tweede stad van Oekraïne, meldt vandaag dat in de stad sinds het begin van de Russische inval 133 burgers zijn omgekomen. Onder de slachtoffers zijn ook vijf kinderen. Naast burgers zijn in Charkov ook 76 Oekraïense soldaten gedood bij de gevechten in en rond de stad, aldus de lokale autoriteiten. Rusland stelt dat zijn leger in Oekraïne zich enkel richt op militaire doelen, maar vanuit Oekraïne komen veel meldingen – en beelden – van aanvallen op onder meer woonwijken.

Buiten het toegenomen aantal Oekraïense burgerdoden, is het ook de grootste stroom vluchtelingen sinds de Tweede Wereldoorlog. Dat meldde De Verenigde Naties gisteren. Volgens de VN zijn in de afgelopen tien dagen in totaal ruim 1,5 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht.

Deuren open voor vluchtelingen

Als reactie hierop zetten duizenden Nederlandse gezinnen hun deur wijd open voor vluchtelingen uit Oekraïne. Initiatieven om Oekraïense vluchtelingen bij Nederlanders thuis onder te brengen, hebben de afgelopen dagen duizenden aanmeldingen opgeleverd. Bij Room for Ukraine hebben zich inmiddels genoeg mensen aangeboden om circa vijfduizend mensen tijdelijk te huisvesten, laat initiatiefnemer Louis de Mast weten.

„We hebben de eerste matches gemaakt”, vertelt hij. Dat gaat nu nog om een handvol mensen. Grote aantallen vluchtelingen worden later verwacht. Een soortgelijk burgerinitiatief, Onderdak Oekraïne, leverde tot nog toe ruim zesduizend aanmeldingen op. Aan de praktische uitvoering wordt nog druk gewerkt, liet initiatiefnemer Huib van Mierlo weten.

‘Samen in actie voor Oekraïne’

Naast het willen opnemen van Oekraïense vluchtelingen, komt Nederland nog meer in actie. Vandaag is de landelijke actie van Giro555 voor Oekraïne gestart. Met de opbrengst van de actie ‘Samen in actie voor Oekraïne’ bieden de hulporganisaties achter Giro555 noodhulp zoals onderdak, medische zorg en schoon drinkwater aan getroffen Oekraïners. Verschillende radio- en tv zenders doen mee aan de actie.

Frogers, Meilandjes en Ten Brink helpen op Oekraïne-actiedag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aantal burgerslachtoffers Oekraïne loopt op, ‘mogelijk nog hoger’
Sluiten