Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 15 mrt 2022

Dertien jaar cel geëist tegen Russische oppositieleider Navalni

Tegen de Russische oppositieleider Aleksej Navalni is een nieuwe celstraf van dertien jaar geëist. Dat meldt het Russische staatspersbureau TASS. De Kremlin-criticus wordt beschuldigd van fraude en minachting van de rechtbank.

De veroordeelde oppositieleider zou miljoenen euro’s aan donaties voor zijn anticorruptiestichting hebben verduisterd. De stichting, die corruptie onder de Russische elite aan het licht bracht, ontbond zich vorig jaar vlak voordat die door de Russische autoriteiten als extremistisch werd aangemerkt. Daardoor werd de organisatie verboden.

Celstraf en boete voor Navalni

De Russische aanklagers willen dat Navalni naast de celstraf een boete van 1,2 miljoen roebel (ongeveer 9700 euro) betaalt. Ook eisen ze een proeftijd van twee jaar voor na de celstraf. Volgens staatspersbureau RIA Novosti is de rechtbank ook gevraagd Navalni over te plaatsen naar een maximaal beveiligde gevangenis.

Navalni zit momenteel een straf van 2,5 jaar uit in een strafkamp ten oosten van Moskou. Die kreeg hij een jaar geleden opgelegd voor het schenden van de voorwaarden van een eerdere veroordeling. Hij was in 2014 schuldig bevonden aan verduistering. Navalni ontkende schuld en sprak van een politiek proces.

Vergiftiging

Navalni kon niet aan de voorwaarden voldoen vanwege zijn verblijf in Duitsland. Daar lag hij in een ziekenhuis na een vergiftiging die hij aan het Kremlin wijdt. De oppositieleider raakte tijdens een vlucht in Rusland ernstig ziek. Hij werd eerst in Rusland behandeld, maar werd later overgevlogen naar Berlijn.

Ook is er nieuws over de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Hij zei vandaag dat Oekraïne moet erkennen dat het lidmaatschap van de NAVO er niet in zit. In een videoboodschap zei hij dat het daarom dat Oekraïne zichzelf beter kan beschermen. Wel zijn er veiligheidsgaranties nodig, meldt Zelenski.

NAVO

Een Oekraïense toetreding tot het militaire bondgenootschap NAVO is voor Rusland onacceptabel. Het is mede de reden geweest voor de Russische invasie in Oekraïne. De Russen willen dat Oekraïne neutraal wordt.

„Als de deur van de NAVO niet openstaat, moeten we samenwerken met de instellingen waarmee we dat kunnen”, zei de president van Oekraïne. Daarnaast moeten er afzonderlijke veiligheidsgaranties komen.

Avondklok aangekondigd in Kiev, dodenaantal Oekraïne loopt op

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dertien jaar cel geëist tegen Russische oppositieleider Navalni
Sluiten