Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Buitenland 18 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Spanningen Oekraïne lopen weer op: VS denkt dat inval Rusland aanstaande is

Begin deze week leken de spanningen tussen Rusland, Oekraïne en de NAVO wat te verminderen en werden er veel diplomatieke gesprekken gevoerd tussen leiders. Toch blijft het ontzettend spannend aan de grenzen van Oost-Europa en blijft de kans op een inval groot. Nederland is van plan om wapens te leveren aan Oekraïne.

Rusland dreigt al weken om Oekraïne binnen te vallen en mobiliseerde zich. Westerse landen proberen sindsdien met gesprekken te voorkomen dat er oorlog binnen Europa komt. Dat leek begin deze week te lukken, toen de Russische president Vladimir Poetin aangaf ruimte te zien voor gesprekken na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Ook Joe Biden van de VS en Emmanuel Macron van Frankrijk hadden verzoenende gesprekken met Rusland.

Steeds meer Russische troepen gemobiliseerd

Toch lijken de gesprekken niet het gewenste effect te hebben. Rusland beweert wel dat het het troepenaantal aan de grens heeft verminderd sinds de gesprekken, maar de VS denken daar anders over. Volgens Amerikaanse inlichtingen zijn er tussen de 169.000 en 190.000 troepen gestationeerd aan de Oekraïense grens.

Dit zou een ruime vermeerdering in Russische troepen betekenen. Michael Carpenter, Amerikaans ambassadeur voor de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking, benadrukte dat er op 30 januari nog zo’n 100.000 soldaten aanwezig waren aan het front. De ontwikkeling in het troepenaantal is voor de VS een aanwijzing dat de inval ondanks alles toch aanstaande is. Volgens Carpenter is de Russische mobilisatie de belangrijkste in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

Kaag over Oekraïne: ‘Kans op escalatie reëel’

Ook Sigrid Kaag, vicepremier van ons land, benadrukt dat Rusland zich zeker niet aan het terugtrekken is. „En er zijn vooralsnog geen signalen dat Rusland die troepen op grote schaal terugtrekt”, zei Kaag na de ministerraad. De ministerraad ging vrijdag akkoord met het leveren van wapens aan Oekraïne.

„De kans op escalatie blijft vooralsnog reëel. Nederland houdt rekening met alle scenario’s”, zei Kaag. Daarom wil het kabinet onder meer scherpschuttersgeweren, radarapparatuur en scherfvesten aan Oekraïne leveren. Daar zal volgende week over worden gedebatteerd in de Tweede Kamer, al is duidelijk dat de meerderheid vóór het leveren van wapens is.  Vorige week zaterdag werd Nederlanders opgeroepen Oekraïne zo snel mogelijk te verlaten.

Kleuterschool geraakt bij beschietingen Oekraïne

Het Russische leger heeft inmiddels een grote oefening aangekondigd voor dit weekend. Volgens het Russische ministerie van Defensie was de oefening al een tijdje gepland. Er zal worden geoefend met intercontinentale ballistische raketten en kruisraketten om de betrouwbaarheid van (kern)wapens te controleren.

In het oosten van Oekraïne is het al dagen onrustig met artilleriebeschietingen die Oekraïne en pro-Russische rebellen elkaar in de schoenen schuiven. Inmiddels zouden er al meer dan 500 explosies zijn geteld. Kiev meldde gisteren dat er bij de beschietingen huizen en een kleuterschool werden geraakt. Voor zover bekend zijn er geen gewonden.

Brandend schip met luxe wagens dobbert onbemand rond op de oceaan: ‘Vinden is houden’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Spanningen Oekraïne lopen weer op: VS denkt dat inval Rusland aanstaande is
Sluiten