Pim Pauwels
Pim Pauwels Buitenland 18 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Brandend schip met luxe wagens dobbert onbemand rond op de oceaan: ‘Vinden is houden’

Wie binnenkort naar de Azoren op vakantie gaat en in de oceaan een verdwaald schip met luxe wagens ziet ronddobberen, moet niet raar opkijken. Een vrachtschip zo groot als drie voetbalvelden met duizenden Porsches, Bentleys, Audi’s en Volkswagens aan boord is in brand gevlogen voor de kust van Portugal. Daar dobbert het schip nu stuurloos rond.

Het nieuws wordt door twitteraars breed uitgemeten. Geen nachtmerrie voor autoliefhebbers, want die zien vooral een kans. „Een gigantisch vrachtschip in de fik in de Atlantische Oceaan. De crew is van het schip gehaald. Dat betekent onder de maritieme wetgeving: wie ‘m vindt, mag ‘m houden”, aldus een populaire tweet.

Uiteraard ligt dat wat genuanceerd, maar dat maakt voor de grappenmakers niet uit. Die reageren dat ze hun spullen al gepakt hebben. Ook schakelen ze de hulp in van hun vermogende vrienden. „Ik moet jouw boot lenen.”

Toestand auto’s op schip is onbekend

Het gigantische schip, de Felicity Ace, met duizenden wagens aan boord vatte woensdag vlam. Het vuur verspreidde zich snel over het hele schip. Zo snel dat de Portugese marine de 22 bemanningsleden van het schip moest redden. Niemand raakte gewond, maar hoe het nu met de auto’s staat is niet bekend.

Zo zag de reddingsoperatie van de marine eruit, die doet denken aan de reddingsoperatie waarbij 18 opvarenden van de Julietta D enkele weken geleden voor de kust van IJmuiden werden gered.

‘Mijn auto staat mogelijk midden in de oceaan in de fik’

Volkswagen heeft bevestigd dat er 4000 voertuigen aan boord van het schip staan. Een woordvoerder van de Amerikaanse tak van Porsche bevestigt tegen persbureau Bloomberg dat het in ieder geval om 1100 Porsches gaat, maar „dat het lot van de voertuigen onbekend is”. Ook zouden er 189 Bentleys en honderden Audi’s en Volkswagens aan boord van de Felicity Ace zijn.

Dealers en mensen die op hun bestelde auto wachten, raken lichtelijk in paniek. „Ik kreeg net een telefoontje van mijn dealer. Mijn auto is nu op drift, staat misschien wel in de fik, in het midden van de oceaan.”

Nederlands bedrijf moet brandend schip blussen en bergen

Overigens vertolken Nederlanders ook een belangrijke rol in het verhaal. Vandaag gaan zestien deskundigen van het Nederlands bergingsbedrijf Smit Salvage bij de Azoren kijken hoe ze de stuurloze en brandende Felicity Ace kunnen blussen en bergen.

Portugese media melden dat het 200 meter lange schip met bijna 4000 auto’s aan boord nog altijd brandt. Er is geen gevaar dat het vuur de verzegelde brandstoftanks bereikt en er is ook nog geen vervuiling van de zee te bespeuren.

Enorm schip van 100 miljoen maakt brokken tijdens vaart door Nederland

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Brandend schip met luxe wagens dobbert onbemand rond op de oceaan: ‘Vinden is houden’
Sluiten