Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 20 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

NAVO verwacht grootschalige aanval op Oekraïne: ‘Kans is zeer groot’

NAVO-chef Jens Stoltenberg verwacht dat het Russische leger een ‘grootschalige aanval’ op Oekraïne gaat uitvoeren. De secretaris-generaal van het militaire bondgenootschap zei dat gisteren in München waar een veiligheidsconferentie plaatsvindt.

„Alle tekenen wijzen erop dat Rusland een grootschalige aanval op Oekraïne voorbereidt”, zei Stoltenberg tegen de Duitse omroep ARD. „We zijn het er allemaal over eens dat de kans op een aanval zeer groot is.”

Volgens Stoltenberg worden er dan ook geen Russische troepen uit het grensgebied met Oekraïne teruggetrokken, zoals Rusland beweert, maar komen er juist meer bij. Ook zijn er volgens hem tekenen dat Rusland probeert te zorgen voor een aanleiding voor een invasie. In lijn met de verklaring van de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen eerder op de dag, roept Stoltenberg Rusland op om naar een diplomatieke oplossing te zoeken.

NAVO begint evacuatie personeel vanuit Oekraïne

De NAVO is inmiddels uit veiligheidsoverwegingen begonnen met de evacuatie van personeel vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev. De mensen worden naar Lviv gebracht, in het westen van het land, en naar de Belgische hoofdstad Brussel. „De veiligheid van ons personeel staat voorop. De NAVO-kantoren in Oekraïne blijven operationeel”, zei een NAVO-functionaris.

Oekraïne is geen lid van de NAVO en het bondgenootschap heeft geen troepen in het land. Maar sinds het einde van de jaren negentig zijn er wel twee NAVO-kantoren in Kiev. Verschillende westerse landen verplaatsten in afwachting van een Russische invasie diplomaten vanuit de Oekraïense hoofdstad naar Lviv, vlakbij de grens bij Polen. NAVO-leden hebben wel troepen gestuurd naar buurlanden van Oekraïne die lid zijn van het militaire pact.

‘Grootste oorlog in Europa sinds 1945’

De zorgen om een Russische invasie zijn groot. Zo zei de Amerikaanse president Biden gisteren dat hij verwacht dat de Russen in de komende dagen Oekraïne zullen binnenvallen. En de Britse premier Boris Johnson heeft ook zijn zorgen uitgesproken. Volgens hem plant Rusland „de grootste oorlog in Europa sinds 1945”. In een interview met de BBC zei hij: „Alle tekenen zijn er dat het plan in zekere zin al is begonnen.”

Ook meldt Johnson dat Biden westerse leiders heeft verteld dat inlichtingendiensten verwachten dat Rusland Oekraïne niet alleen via het oosten binnenvalt, maar ook vanuit Wit-Rusland en vanuit de regio rondom Kiev. „Ik ben bang om te zeggen dat het plan dat we zien, echt de grootste oorlog in Europa sinds 1945 zou kunnen zijn, alleen al qua omvang”, zei hij.

Moskou heeft tot nu toe steeds ontkend van plan te zijn Oekraïne binnen te vallen. Volgens de Russen worden er alleen militaire oefeningen in de regio gehouden.

Spanningen Oekraïne lopen weer op: VS denkt dat inval Rusland aanstaande is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
NAVO verwacht grootschalige aanval op Oekraïne: ‘Kans is zeer groot’
Sluiten