Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Buitenland 25 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Veel hulpacties voor Oekraïne: ‘Het zou mooi zijn als wij ons steentje kunnen bijdragen’

Met alle ogen in de wereld gericht op Oekraïne en Rusland, is het niet meer dan normaal dat mensen uitroepen op de een of andere manier te willen helpen. Maar wat kún je doen? Inmiddels schieten verschillende hulpmogelijkheden en andere steunbetuigingen als paddestoelen uit de grond. Metro zet er een aantal voor je op een rij.

Met de Russische militaire invasie op Oekraïne is ook een humanitaire crisis ontstaan, waardoor burgers hun huizen hebben moeten ontvluchten of hun toevlucht hebben moeten zoeken in schuilkelders en metrostations in het hele land.

Rode Kruis en Stichting Vluchteling

Gisteren opende Stichting Vluchteling Giro 999 vanwege de situatie in Oekraïne. Op rekeningnummer 999 zijn giften welkom die aan Oekraïne besteed zullen worden. De directeur van Stichting Vluchteling, Tineke Ceelen, liet daarbij weten: „De humanitaire noodsituatie die zou kunnen voortvloeien uit deze grote militaire operatie, mag niet worden onderschat.”

Het Rode Kruis heeft Giro nummer 5125 geopend voor hulp in Oekraïne en de omliggende landen. Het Rode Kruis verwacht dat er de komende tijd veel humanitaire hulp nodig zal zijn in het gebied. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voedsel, water en medische zorg voor mensen die moeten vluchten.

In een dag tijd is er in Nederland anderhalf miljoen euro opgehaald voor hulp aan Oekraïne, melden Stichting Vluchteling en het Rode Kruis. Na het openen van giro 999 van Stichting Vluchteling donderdagmiddag werd daar in een dag 1 miljoen euro naar overgemaakt. Het Rode Kruis kreeg sinds donderdag 17.00 uur een half miljoen binnen. Jij kunt het Rode Kruis en Stichting Vluchteling ook helpen door te doneren op één van hun gironummers.

Met vracht vol ingezamelde spullen naar de grens

Op andere plekken in het land worden ook acties georganiseerd. Zoals in Zwartsluis. Diverse leden van de Gereformeerde kerk in Zwartsluis houden zich al jaren bezig met hulpverlening in Oekraïne.

Jan Timmerman, één van de organisatoren achter de inzamelingsactie, vertelt aan Metro dat hij al vijftien jaar in Oekraïne komt. „Ik ken mensen op de plek waar ik al vijftien jaar kom, die ik als vrienden beschouw. En wanneer je dan alle ellende en nood ziet zoals die er nu is, hebben we heel snel besloten om te kijken naar wat wij kunnen doen. We hopen kleding, dekens en houdbaar eten te krijgen tijdens de inzamelingsactie.”

Timmerman verwacht veel benodigde spullen te kunnen ontvangen tijdens de actie: „De actie is gisteren tegen de avond uitgezet, en als ik kijk naar de reacties die ik al heb ontvangen, dan verwacht ik wel het nodige morgen.”

De actie doen ze samen met Stichting Kinderen in Nood uit Bussum. „Volgende week gaan zij met twee vrachtwagens vol naar de grens tussen Hongarije en Oekraïne om daar voor de mensen die Oekraïne zijn ontvlucht woningen in te richten en hen van kleding en andere spullen te voorzien. Het zou mooi zijn als wij daar ons steentje aan kunnen bijdragen.”

Problemen met de vracht vol ingezamelde spullen verwachten ze niet: „We gaan tot aan de grens. Duitsland, Oostenrijk en Hongarije kun je gewoon door. We hopen dat we ervoor kunnen zorgen dat de mensen die het land ontvlucht zijn, toch weer enigszins een menswaardig bestaan kunnen hebben de komende tijd.”

De inzamelingsactie van Jan Timmerman en de Gereformeerde kerk in Zwartsluis vindt zaterdag plaats. Spullen als keuken- en huishoudartikelen, kleding en dekens zijn welkom.

Andere inzamelingsacties voor Oekraïne

Het Oekraïense nieuwsmedium The Kyiv Independent roept op social media op om te doneren aan het Engelstalige mediakanaal van Oekraïne. „Steun ons, zodat wij voor u kunnen blijven werken”, staat in een tweet.

Verder verschijnen er op social media ook talloze inzamelingsacties die vragen om donaties. Zoals een inzamelingsactie van organisatie CARE op Instagram. Daar staat de teller op het moment van schrijven op ruim 65.000 euro.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in Oekraïne? Lees dan hier verder.

Laatste woorden Oekraïense militairen tegen Russisch oorlogsschip: ‘Go fuck yourself!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veel hulpacties voor Oekraïne: ‘Het zou mooi zijn als wij ons steentje kunnen bijdragen’
Sluiten