Nina den Bouw
Nina den Bouw Buitenland 3 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Hoogste IS-leider omgekomen door zelfmoordaanslag en nadering Amerikaanse leger

De hoogste leider van IS is vannacht in het noodwesten van Syrië om het leven gekomen, claimt het Witte Huis. Terroristenleider Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi blies zichzelf op tijdens een Amerikaanse aanval.

President van de Verenigde Staten Joe Biden hield een korte toespraak tot het Amerikaanse volk. Hij sprak over een daad van „wanhopige lafheid”.

Statement Witte Huis

Het Witte Huis schrijft in het statement dat Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi „van het slagveld is verwijderd”. Daarnaast zijn er berichten naar buiten gekomen over het feit dat hij bij de dreiging van het Amerikaanse leger, in het bijzijn van zijn gezin en een aantal andere aanwezigen, een bom tot ontploffing heeft gebracht. Voor zover bekend is iedereen hier bij om het leven gekomen.

Al-Hashimi is sinds 2019 leider van de terreurgroep. Hij nam de rol over van Abu-Bakr al-Baghdadi, die zelfmoord pleegde toen hij op de vlucht sloeg voor Amerikaanse commando’s.

Amerikaanse media hebben op basis van getuigen en berichten op sociale media gereconstrueerd wat is voorgevallen in het noordwesten van Syrië. Amerikaanse speciale eenheden arriveerden met helikopters en omsingelden een huis in de buurt van de grens met Turkije. Bewoners zouden via luidsprekers zijn opgeroepen zich over te geven, schrijft The New York Times.

Uiteindelijk ontstonden zware gevechten. Het huis liep daarbij zware schade op. Een van de helikopters zou tijdens de operatie technische problemen hebben gekregen. Het toestel moest aan de grond worden gezet en zou later zijn verwoest door een Amerikaanse luchtaanval. De speciale eenheden vertrokken uiteindelijk in de overgebleven helikopters. Het Witte Huis deelde op Twitter een foto van Biden die de operatie live volgt vanuit de VS.

Geen Amerikaanse slachtoffers, wel lokale burgers

Het Pentagon heeft vanochtend vroeg gemeld dat er tijdens de aanval geen Amerikaanse slachtoffers gevallen zijn. Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat vanuit Engeland de situaties in Syrië in de gaten houdt, zijn onder de lokale bevolking zeker negen mensen om het leven gekomen, waaronder twee kinderen.

Een andere groep met reddingswerkers (Syria Civil Defence), de Witte Helmen, brengt naar buiten dat er zeker 13 doden zijn gevallen, waaronder 6 kinderen.

Vanmorgen kwam er ook Nederlands nieuws uit Syrië. Nederland blijkt vijf vrouwelijke Syriëgangers met hun (in totaal elf) kinderen te hebben opgehaald uit een Syrisch vluchtelingenkamp.

Nog een land gooit alle coronamaatregelen overboord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.