Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 19 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Oud-president Trump mag vervolgd worden voor rol bij bestorming Capitool

Donald Trump krijgt geen immuniteit en mag vervolgd worden voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool vorig jaar. Tot dat oordeel kwam een Amerikaanse rechter gisteren. Volgens de rechter kan de voormalig president van de Verenigde Staten zich in de zaak niet beroepen op presidentiële immuniteit.

„Een president immuniteit ontzeggen is geen kleine beslissing”, schrijft de rechter, Amit Mehta, in een 112 pagina’s tellend verslag. „De rechtbank is zich ervan bewust hoe zwaar deze beslissing weegt.”

‘Toespraak was oproep tot collectieve actie’

Maar, zo stelt Mehta, de acties die Trump op de bewuste dag verrichte hadden „volledig betrekking op zijn pogingen om een tweede ambtstermijn af te dwingen”. Ook zou de toespraak, die de voormalig president voorafgaand aan de bestorming hield, volgens de rechter opgevat kunnen worden als een oproep tot collectieve actie. Presidentiële immuniteit zou hierdoor niet van toepassing zijn, vindt Mehta.

Meerdere congresleden en de politie klaagden Donald Trump aan. Zij vinden dat de oud-president direct verantwoordelijk is voor de aanval op het parlementsgebouw.

In totaal zijn er drie rechtszaken aangespannen om Donald Trump verantwoordelijk te stellen voor de bestorming van het Capitool. Bovendien doet een speciaal comité van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden onderzoek naar zijn rol. Hiervoor zijn honderden pagina’s met documenten, sms-berichten en getuigenissen in beslag genomen, ondanks pogingen van Trump om dit tegen te houden.

Stafchef Trump had PowerPoint met plannen voor staatsgreep

Zo zou de voormalig stafchef van Trump een PowerPoint-presentatie met plannen om een staatsgreep te plegen hebben overhandigd. Daarin stond onder meer dat Trump een nationale noodtoestand kon uitroepen om op die manier langer aan de macht te blijven.

Ook bevatten de documenten een aantal punten die oud-vicepresident Mike Pence had kunnen gebruiken om te voorkomen dat Joe Biden op 6 januari in het parlement zou worden uitgeroepen tot de nieuwe president. Zo had hij meer Trump-aanhangers kunnen aanstellen als kiesman.

Bombardement aan berichten over Biden op social media richting bestorming ‘Capitool’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oud-president Trump mag vervolgd worden voor rol bij bestorming Capitool
Sluiten