Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 19 feb 2022

Canadese politie pakt zeker honderd demonstranten Freedom Convoy op

De Canadese politie is begonnen met het ontbinden van het truckersprotest in de stad Ottawa. Al weken blokkeren demonstranten van het zogenoemde Freedom Convoy de straten van de stad. Zeker honderd mensen zijn opgepakt.

„De arrestanten worden beschuldigd van verschillende strafbare feiten, waaronder misdraging”, zei politiechef Steve Bell, die eraan toevoegde: „We hebben de situatie op de grond onder controle en blijven doorgaan om onze straten schoon te vegen.” Eén van de arrestanten is volgens plaatselijke media de organisator van het protest.

Parlement schrapte zitting vanwege politieactie

De beëindiging van het protest zorgt op sommige plekken voor opstootjes tussen agenten en betogers. Demonstranten verzetten zich door te knielen en elkaar vast te houden, anderen duwen agenten terug. Ook gooide één van de betogers een fiets naar een politiepaard. Het Canadese parlement schrapte gisteren een zitting in verband met de aangekondigde politieactie die het Freedom Convoy moeten beëindigen.

De demonstranten voeren inmiddels drie weken actie tegen de coronamaatregelen. De politie beoogt in ieder geval de betogers uit het centrum te verdrijven of te arresteren en hun voertuigen in beslag te nemen. Ook zette de politie meerdere blokkades op om de aanvoer van voedsel en brandstof voor de actievoerders voorkomen.

Noodwet tegen demonstranten Freedom Convoy van kracht

Premier Justin Trudeau activeerde maandag een noodwet die nooit eerder tegen demonstranten is gebruikt. De federale regering en politie kregen door deze wet uitgebreide bevoegdheden. De wet werd eerder enkel in de wereldoorlogen en tijdens een crisis met terroristen in Québec eind 1970 van kracht verklaard.

Ook beval Trudeau banken en financiële instellingen om de tegoeden van betogers te bevriezen. De Canadese Minister van Financiën Chrystia Freeland liet weten dat ook mensen die geld hebben geschonken aan Freedom Convoy hun rekeningen geblokkeerd zullen zien.

De protestmethode kwam de afgelopen weken vanuit Canada ook naar Nederland, Frankrijk en België overwaaien. Zo reed er onlangs ook een vrijheidskonvooi door Nederland uit protest tegen de coronamaatregelen.

Oud-president Trump mag vervolgd worden voor rol bij bestorming Capitool

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Canadese politie pakt zeker honderd demonstranten Freedom Convoy op
Sluiten