Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 22 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Wintersporters vertrekken halsoverkop naar pistes Oostenrijk

Een hoop Nederlanders zullen waarschijnlijk vandaag of morgen halsoverkop naar Oostenrijk vertrekken voor een wintersportvakantie. Zij hopen daar te arriveren voordat zaterdag strenge inreisregels gaan gelden voor Nederlanders. Oostenrijk besloot vandaag dat Nederlanders die nog geen boosterprik hebben gehad vanaf zaterdag tien dagen in quarantaine moeten. „Wie zaterdag al in Oostenrijk is, houdt zich netjes aan de regels en ontloopt de quarantaine”, aldus de Nederlandse Ski Vereniging.

De vereniging ziet op hun onlineforum dat veel wintersporters aan die mogelijkheid denken. „Het kan nu ook makkelijker, omdat de scholen al dicht zijn. Best veel mensen hebben er de kosten van drie extra overnachtingen voor over om de geplande wintersportvakantie door te kunnen laten gaan”, zegt een woordvoerder. Het onlineforum stroomt vandaag vol met „woedende” en „wanhopige” reacties.

Wintersporters krijgen advies om reis te verzetten naar ander land

De telefoon van de skivereniging staat sinds vandaag roodgloeiend met bellers die niet weten wat ze moeten doen, nu de voorgenomen vakantie zo kort voor de start niet door dreigt te gaan. De vereniging raadt onmiddellijk vertrek niet speciaal aan. Wel krijgen bellers het advies om te proberen hun reis te verzetten naar Frankrijk, Zwitserland of Italië. „Daar zijn de regels een stuk gematigder”, weet de woordvoerder. „Maar het blijft een behoorlijke uitdaging om nog iets anders te regelen nu het zo kort dag is.”

Booster en negatieve PCR-test uitzondering op de regel

Volgens de Ski Vereniging waren vele tienduizenden Nederlanders van plan om de kerstvakantie in Oostenrijk door te brengen. Oostenrijk is in Nederland het populairste wintersportland. „Dat dit gebeurt, is heel zuur. Het zag er tot nu goed uit qua lockdownbeleid en coronaregels. Wintersporters hebben hier echt geen rekening meer mee gehouden.”

De verwachting is dat vakantiegangers na zaterdag wegblijven vanwege de aangescherpte quarantaineregels. Dat is volgens critici een nieuwe klap voor Oostenrijkse ondernemers. Toch zijn er voor sommige reizigers ook een uitzondering. Wie al een booster heeft gehad en een negatieve PCR-test kan tonen, kan de quarantaine ontlopen en de piste op zonder al te veel gedoe.

Sporten en bewegen straks een essentiële sector, als het aan de Tweede Kamer ligt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wintersporters vertrekken halsoverkop naar pistes Oostenrijk
Sluiten