Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 26 dec 2021

Politie Brussel grijpt niet in als Belgische podia open blijven: ‘Echte criminelen zijn onze prioriteit’

Diverse Belgische theaters en bioscopen hebben aangegeven op tweede kerstdag niet hun deuren te sluiten als dit wel moet van de Vlaamse overheid. De burgemeesters van diverse grote deelgemeenten van Brussel en de lokale politie hebben al te kennen gegeven niet in te grijpen als de podia vandaag niet dichtgaan.

Dat melden Vlaamse media zoals De Standaard. „Het Overlegcomité maakte een symbolische vergissing. Daar ga ik geen vergissing aan toevoegen”, stelde burgemeester Christos Doulkeridis van de deelgemeente Elsene. „Ik ga de politie niet naar dit soort plaatsen sturen om ze te controleren.”

Abrupte sluiting theaters en bioscopen

Ook het college van procureur-generaals van het Openbaar Ministerie liet weten dat „er zoveel andere echte criminele fenomenen zijn die meer prioritair zijn. We gaan de politie niet vragen om de wacht te houden voor theaterzalen of om systematisch processen-verbaal op te stellen.”

Net als in Nederland is ook in Vlaanderen de lockdown van de theaters en bioscopen vrij abrupt afgekondigd. Het Overlegcomité, het Vlaamse OMT, besloot afgelopen woensdag dat vanaf tweede kerstdag alle podia de deuren moeten sluiten. Het besluit heeft tot veel protesten geleid. Op zondag zijn er in diverse Belgische steden demonstraties aangekondigd.

Gezaghebbende Belgische virologen als Marc van Ranst hebben laten weten het besluit van het Overlegcomité niet te begrijpen.

Coronabeleid in Europese landen

In andere Europese landen zoals Ierland zijn de theaters en poppodia wel open. Om de omikronvariant tegen te gaan sluiten de Ieren hun horecazaken om 20.00 uur. In Denemarken zijn theaters, bioscopen, dierentuinen en attractieparken dicht. Restaurants mogen daar wel open blijven tot 23.00 uur.

Ook andere Europeanen krijgen mogelijk te maken met een strenger coronabeleid. Italië overweegt een aanscherping van de maatregelen, waarbij mogelijk ook gevaccineerde landgenoten een negatieve coronatest moeten tonen om toegang te krijgen tot drukke locaties, zoals discotheken en stadions.

De opmars van Omikron overschaduwt ook de traditionele feestelijke viering van de jaarwisseling. Fransen moeten het dit jaar doen zonder de traditionele vuurwerkshow in Parijs. De regering had lokale overheden gevraagd om dergelijke festiviteiten af te blazen en mensen opgeroepen zich vooral te laten testen voor feestjes.

Duitsland wil vaccinatieplicht en lockdown voor ongevaccineerden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Politie Brussel grijpt niet in als Belgische podia open blijven: ‘Echte criminelen zijn onze prioriteit’
Sluiten