Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 11 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Oud-stafchef Trump had PowerPoint-presentatie met plannen voor staatsgreep’

De voormalige stafchef van oud-president Donald Trump heeft volgens de Britse krant The Guardian een PowerPoint-presentatie met plannen om een staatsgreep te plegen overhandigd aan de commissie van het Amerikaanse Congres. Die commissie doet onderzoek naar de aanval op het Capitool op 6 januari. In het bestand van Mark Meadows stonden ideeën om Trump langer aan de macht te kunnen houden.

In de PowerPoint staat onder meer dat Trump een nationale noodtoestand kon uitroepen. Op die manier kon hij langer aan de macht blijven in de Verenigde Staten. Die noodtoestand zou moeten worden uitgeroepen nadat zou worden beweerd dat China toegang had tot de elektronische stemsystemen. De elektronische stemmen zouden dan allemaal ongeldig verklaard moeten worden. Als gevolg daarvan zou er dan naar een oplossing gezocht moeten worden door het parlement.

Trump en bondgenoten werkten aan manier om langer aan de macht te blijven

Het document bevat ook een aantal punten die oud-vicepresident Mike Pence had kunnen gebruiken om te voorkomen dat Joe Biden op 6 januari in het parlement zou worden uitgeroepen tot de nieuwe president. Zo had hij meer Trump-aanhangers kunnen aanstellen als kiesman.

Oud-president Trump en zijn naaste bondgenoten zoals Meadows, Rudy Giuliani en Steve Bannon zouden tot 6 januari hard hebben gewerkt om een oplossing te vinden die Trump langer aan de macht zou houden in de Verenigde Staten.

6 januari was ook de dag dat aanhangers van Trump uiteindelijk het Capitool bestormden in een poging te voorkomen dat de verkiezingsuitslag officieel goedgekeurd zou worden. Dat lukte uiteindelijk niet.

Meadows werkt niet mee aan onderzoek naar bestorming van Capitool

Meadows zegde eind november toe mee te werken met de parlementaire commissie die onderzoek doet naar de bestorming van het Capitool, maar hij trok die medewerking afgelopen woensdag weer in. De stafchef hangt nu waarschijnlijk een vervolging boven het hoofd omdat hij alsnog weigert mee te werken.

Maar liefst 19 tornado’s razen door midden van Verenigde Staten, vrees voor tientallen doden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Oud-stafchef Trump had PowerPoint-presentatie met plannen voor staatsgreep’
Sluiten