Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 23 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Oostenrijk dreigt met lockdowns voor mensen die niet gevaccineerd zijn

De Oostenrijkse regering overweegt specifieke vrijheidsbeperkingen voor mensen die niet gevaccineerd zijn, als de besmettingscijfers verder oplopen. Zo dreigt Bondskanselier Alexander Schallenberg met lockdowns voor ongevaccineerden.

„We staan aan de vooravond van een pandemie onder mensen die niet tegen het virus beschermd zijn”, zei de kanselier gisteravond na een crisisberaad van zijn regering. Schallenberg hoopt dat de specifieke maatregelen helpen om de vaccinscepsis in Oostenrijk te bestrijden.

Lockdowns voor ongevaccineerden

Er zijn volgens Bondskanselier Schallenberg nog te veel ‘twijfelaars en uitstellers’ in Oostenrijk. Volgens de Oostenrijkse media komen er mogelijk lockdowns voor mensen die niet gevaccineerd zijn. Ze mogen dan alleen voor boodschappen of een doktersbezoek de deur uit.

In Oostenrijk is ongeveer 62 procent van de bevolking inmiddels volledig gevaccineerd. Maar de vaccinatiecampagne komt nu vrijwel tot stilstand, met nog maar enkele duizenden prikken per dag.

Op de intensive care-afdelingen van ziekenhuizen liggen inmiddels 220 coronapatiënten, een sterke stijging en vergelijkbaar met de situatie van een half jaar geleden. Als dat aantal oploopt tot 600, zullen de vrijheidsbeperkingen voor ongevaccineerden ingaan.

Werknemers moeten ‘coronastatus’ kunnen tonen

Eerder deze week maakte de regering bekend dat de meeste werknemers in Oostenrijk met ingang van volgende maand moeten kunnen aantonen dat ze zijn gevaccineerd tegen corona, negatief zijn getest of zijn genezen. De gezondheidsautoriteiten gaan steekproeven in bedrijven houden. Werknemers die geen bewijs van hun coronastatus kunnen tonen, riskeren een boete van 500 euro. Werkgevers moeten dan 3600 euro betalen, zo besloot de regering.

Boetes kunnen worden vermeden door handhaving van de regels door werkgevers en door de mogelijkheid om thuis te werken voor mensen die zich niet willen laten vaccineren of testen. Er gelden uitzonderingen voor werknemers die niet regelmatig in contact komen met andere mensen, zoals vrachtwagenchauffeurs.

Ziekenhuisbestuurders pleiten voor extra maatregelen

Ook in Nederland loopt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames op. Ziekenhuisbestuurders pleiten voor extra maatregelen omdat ze opnieuw een overbelasting van de zorg vrezen. Sinds de versoepelingen van eind september is er een duidelijke stijging in het aantal opnames te zien.

Huisarts in Staphorst vaccineert stiekem: ‘Mensen zijn bang voor oordeel van gemeenschap’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oostenrijk dreigt met lockdowns voor mensen die niet gevaccineerd zijn
Sluiten