Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 24 okt 2021

Onderzoek schietincident Baldwin focust op assistent-regisseur en filmwapensmid

Het onderzoek naar het schietincident op de set van de film Rust focust zich vooral op twee medewerkers, de filmwapensmid en de assistent-regisseur van de film. Die twee zouden het wapen waarmee het dodelijke schot werd gelost, het laatst in handen hebben gehad, zo staat in een politierapport dat Amerikaanse media in handen kregen.

Het gaat om de 24-jarige filmwapensmid Hannah Gutierrez Reed, die het wapen had voorbereid, en om assistent-regisseur Dave Halls, die bekend staat als een doorgewinterde professional. Hij gaf het wapen vervolgens aan acteur Alec Baldwin, die de 42-jarige cameravrouw Halyna Hutchins er per ongeluk mee doodschoot.

Volgens Halls was het wapen ‘koud’, wat betekent dat er geen kogels in zitten. Hannah Gutierrez Reed zou na het desbetreffende schot eerst de lege huls uit het wapen hebben gehaald, voordat ze het pistool aan de politie overhandigde.

Alec Baldwin loste schot

Acteur Alec Baldwin loste per ongeluk een dodelijk schot met het pistool, waar een echte kogel in zat in plaats van alleen maar losse flodders. Ook 48-jarige regisseur van de film, Joel Souza, raakte gewond. Hij lag korte tijd in het ziekenhuis, maar was buiten levensgevaar. Souza mag thuis verder herstellen. Tegen Baldwin is geen aanklacht ingediend. Hij verklaarde dat hij niet wist dat het wapen een echte kogel bevatte.

Het geweer diende als rekwisiet en had geladen moeten zijn met losse flodders. Die worden op een filmset gebruikt zodat een knalgeluid ontstaat maar er geen kogel wordt afgevuurd wanneer de trekker wordt overgehaald.

Petitie tegen pistolen op filmsets

Een petitie om het gebruik van echte pistolen op filmsets te verbieden is inmiddels al bijna 14.000 keer ondertekend. De Amerikaanse regisseur Bandar Albuliwi startte de petitie naar aanleiding van het dodelijke ongeluk, waarbij Baldwin betrokken was. Albuliwi was bevriend met de overleden Halyna Hutchins. „We moeten ons ervan verzekeren dat een tragedie als deze zich niet herhaalt.”

Rico Verhoeven verslaat Jamal Ben Saddik in spectaculair gladiatorengevecht

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onderzoek schietincident Baldwin focust op assistent-regisseur en filmwapensmid
Sluiten