Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 9 okt 2021

IJsland prikt niet meer met Moderna na bijwerkingen, meer coronapatiënten in het ziekenhuis

In IJsland zal voorlopig niemand meer geprikt worden met het Modernavaccin. Dat hebben de autoriteiten van het land besloten nadat er bijwerkingen aan het licht zijn gekomen. Eerder al gaven andere Noord-Europese landen het advies om het vaccin niet meer bij jongeren te gebruiken.

De grootste reden om Moderna niet meer te gebruiken, heeft volgens IJsland te maken met het hogere risico op een ontsteking van de hartspier en het hartzakje. Ook de Europese medicijnwaakhond EMA houdt zich inmiddels bezig met deze mogelijke bijwerking. Zij kijkt naar een Noorse studie waaruit blijkt dat mensen die gevaccineerd zijn met Moderna in zeldzame gevallen een ontsteking van de hartspier of het hartzakje krijgen. Jonge mannen, onder de 30 jaar, zouden een hoger risico lopen op deze bijwerking dan andere mensen.

Ook bijwerkingen Moderna in Nederland

In de bijsluiter van Moderna is al opgenomen dat een ontsteking van de hartspier en het hartzakje mogelijke bijwerkingen zijn. Voor IJsland zal het niet meer gebruiken van Moderna naar verwachting niet voor problemen zorgen. De autoriteiten stellen namelijk dat het land genoeg andere vaccins op voorraad heeft om de bevolking te kunnen vaccineren.

Moderna / IJsland / coronavaccin / coronapatiënten / Modernavaccin
Ook in Nederland zijn er meldingen binnengekomen van deze bijwerking. Foto: ANP

Ook in Nederland zijn er meldingen binnengekomen van deze bijwerking. Bijwerkingencentrum Lareb meldt dat er tot nu toe tien gevallen bekend zijn van ontstekingen van de hartspier of het hartzakje. Daarbij gaat het om mensen in de leeftijd van 18 tot 30 jaar.

Meer ziekenhuisopnames coronapatiënten

Een ander opvallend gegeven is dat het aantal ziekenhuisopnames als gevolg van corona toeneemt. De afgelopen week werden er volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) 365 nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Dit is evenveel als het weektotaal dat op donderdag gemeld werd, maar het is wel het hoogste niveau in meer dan twee weken tijd.

Hoewel er dus meer coronapatiënten in het ziekenhuis terecht zijn gekomen, valt dit waarschijnlijk niet meteen heel erg op. Dat komt doordat op dit moment bijna evenveel coronapatiënten het ziekenhuis verlaten als dat er nieuwe patiënten binnenkomen. De patiënten die het ziekenhuis mogen verlaten zijn of hersteld van het virus of overleden aan de gevolgen ervan.

corona, ziekenhuizen
Zo lagen er op donderdag nog 469 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Foto: ANP

Doordat de aantallen ongeveer gelijk zijn, blijft het totale aantal opgenomen coronapatiënten ook hetzelfde. Zo lagen er op donderdag nog 469 coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Daarvan liggen er ongeveer 130 mensen op de intensive care en 339 op de verpleegafdelingen.

Hoogste niveau in twee weken

Naast coronapatiënten behandelen ic’s natuurlijk ook mensen met andere problemen. Denk bijvoorbeeld aan patiënten die vanwege kanker of ernstige hartklachten een operatie hebben ondergaan of aan mensen die een ernstig ongeluk hebben gehad. Op dit moment liggen er ongeveer 666 patiënten die daaronder vallen op de intensive cares.

In totaal liggen er dus 796 mensen op de ic’s. Dat is het hoogste aantal in twee weken en dit betekent dat er nog maar 167 bedden over zijn voor eventuele noodgevallen, terwijl dat er eigenlijk minimaal 188 moeten zijn.

Rechters toeslagenaffaire moeten excuses aanbieden: ‘Goed dat ze in spiegel kijken’

Nederland gaat Afghaanse vluchtelingen opvangen, maar hoeveel is nog onbekend

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
IJsland prikt niet meer met Moderna na bijwerkingen, meer coronapatiënten in het ziekenhuis
Sluiten