Marijn van den Berge
Marijn van den Berge Buitenland 25 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Amerikaanse man koopt Pokémonkaart van tienduizenden dollars aan coronasteun

Een man in de Verenigde Staten heeft het geld dat hij als coronasteun ontving op een wel heel bijzondere manier besteed. Hij kocht namelijk een peperdure Pokémonkaart ter waarde van tienduizenden euro’s.

Net als in Nederland hebben ook de Verenigde Staten een regeling voor ondernemers om het financieel verlies ten tijde van de coronacrisis op te vangen. De Amerikaanse steun bestaat uit een lening vanuit de overheid om de komende jaren door te komen.

Pokémonkaart

Veel ondernemers hebben die steun hard nodig, maar er zijn ook mensen die misbruik maken van de situatie. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse overheid naar coronasteunfraude. Volgens waakhonden van de regering is er liefst 4,5 miljard aan onterechte coronasteun uitgekeerd.

Van die 4,5 miljard ging er in de zomer van 2021 85.000 dollar naar een man die zei dat hij een bedrijf had met tien medewerkers. Volgens de aanklager was dat valse informatie en ging ruim twee derde van de lening naar een Pokémonkaart. Deze zijn erg in trek en worden soms voor honderdduizenden euro’s verkocht.

Van de 85.000 dollar spendeerde de man er bijna 58.000 aan één enkele Pokémonkaart. Hij kocht de kaart ergens begin dit jaar. Wat er met het overige geld gebeurd is, is niet bekend.

Fraude met coronasteun

Het is één van de meest opmerkelijke gevallen van coronasteunfraude in de VS. Maar er zijn meer veroordelingen van fraudeurs. Zo spendeerde een man zijn coronasteun aan stripclubs en kocht een ander een Lamborghini van 318.000 dollar. In 2020 werd een Amerikaanse realityster betrapt nadat hij 1,5 van zijn 2 miljoen dollar aan steun stak in sieraden, een luxueuze Rolls Royce, kinderbijslag en andere aankopen.

Maar ook in Nederland werd er volop gefraudeerd. Uit onderzoek bleek dat er tot deze zomer al voor tientallen miljoenen euro’s was gefraudeerd met coronasteun. Het zou gaan om zeker 400 bedrijven die onterecht of te veel steun kregen. Zo werd in mei dit jaar een man uit Almere opgepakt die wordt verdacht van het innen van 650.000 euro onterechte coronasteun.

‘Webwinkels notoire wanbetalers’, hoe krijg je je geld wél terug?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Amerikaanse man koopt Pokémonkaart van tienduizenden dollars aan coronasteun
Sluiten