Julia Osendarp
Julia Osendarp Buitenland 14 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

#AustraliaHasFallen: Wat is er gaande in Australië? Drie insiders doen hun verhaal

Politie aan de deur, 5000 dollar boete voor ongevaccineerden en geen werk zonder vaccinatie. #AustraliaHasFallen was trending en op Twitter gaan video’s over het uiterst strenge coronabeleid in Australië rond. Maar wat is er nu precies aan de hand? Metro belde met twee Nederlanders en een Belg aan de andere kant van de wereld.

In Australië werkt het allemaal net even anders dan in Nederland. Gezien de grootte van het land verschillen de coronaregels per regio. Waar in West-Australië amper coronamaatregelen zijn ervaren, onderging Melbourne in Victoria een van de langste lockdowns ter wereld. Reizen naar een andere staat mag niet en als je het land uitreist, kom je er niet meer in. Tickets zijn daarnaast erg duur.

Backpackers in Australië over coronabeleid

De staten Victoria en New South Wales kennen het strengste coronabeleid. In onder meer West-Australië, Nothern Territory en Tasmanië kan alles en wordt zelfs gefeest. Maar hoe zit het met de backpackers? Die vertrokken in goede hoop ooit naar het continent om vervolgens lange tijd vast te zitten. En waarom vliegen sommigen niet gewoon terug naar huis? We vroegen het drie van hen.

Australië lockdown vaccinatieplicht #Australiahasfallen
Janne van Diepenbeek (26) verblijft in Victoria waar de coronaregels streng zijn. Foto: Janne van Diepenbeek

Janne van Diepenbeek (26) verblijft in Port Campbell in Victoria. Haar accent is een mengelmoes van Limburgs en de typisch Australische ondertoon. De situatie gaat volgens haar de betere kant op, maar de Limburgse heeft lange tijd moeten wachten. „Port Campbell is een klein dorpje aan de kust, waar weinig te doen is. We mogen niet verder dan 5 kilometer van ons huis vandaan.”

„We zijn sinds een paar weken uit de lockdown. Maar dit wisselt steeds. We gaan lockdown in en lockdown uit. Het coronabeleid en de regels veranderen continu. Je verlaat je huis alleen als je naar de supermarkt gaat, wilt sporten of de hond uitlaat. Je draagt overal een mondkapje, want de boetes zijn absurd hoog.”

‘Ik moest me verplicht vaccineren voor mijn werk’

Van Diepenbeek heeft nadat ze aankwam in 2019 haar leven in Australië, voornamelijk in lockdown, opgebouwd. Ze heeft haar familie twee jaar niet gezien. „Ik heb hier vrienden, een vaste baan en een hondje. Ik wil hier blijven werken, maar als ik mijn familie in Nederland wil zien, kan ik misschien niet terug.”

Zelf is de Limburgse tegen vaccinatieplicht. Maar in Australië ontkwam ze er niet aan. Ze moest zich verplicht laten inenten voor haar baan als hotelmanager. „In de meeste sectoren is het verplicht om je te vaccineren als je wilt werken. Ik moest dit ook, terwijl ik het eigenlijk niet wilde.” De boetes voor het overtreden van regels zijn inmiddels verhoogd van 1600 dollar naar 5000 dollar. Dus Van Diepenbeek kijkt wel uit. Ze kocht een vliegticket om haar Nederlandse familie met Kerst te zien. „Ik heb veel heimwee gehad en ik hoop dat ik voordat ik naar huis ga ik nog iets meer van Australië kan zien. Maar mijn verwachtingen zijn niet hoog,”

De Belgische Karen Biesemans verblijft in Sydney in de staat New South Wales Foto: Karen Biesemans

De 30-jarige Karen Biesemans vertoeft in Sydney in de staat New South Wales. Ze komt oorspronkelijk uit Gent in België. Zelf verblijft ze in de ‘suburb’ Bondi Beach, waar het iets minder streng is dan in de stad. „Horeca en winkels gaan weer open voor gevaccineerden. Het is hier een stuk strenger dan in Europa. Je kunt het land niet zomaar uit en terugkomen als reiziger is haast onmogelijk.” Ook zij heeft haar familie al twee jaar niet gezien.

‘Australië is een soort gevangenis’

Een testbeleid kennen ze in het land niet. „De meeste niet-gevaccineerden mogen niet naar hun werk. Hoewel dat per sector kan verschillen. Er zijn hier veel protesten en felle reacties van de bevolking.” Op straat ziet de Belg vaak politie. „Ze delen veel boetes uit en halen mensen uit elkaar. Ik blijf voornamelijk thuis. Soms ga ik zwemen, surfen, wandelen of sporten. Dat mag wel.”

„Australië is een soort gevangenis. Je kunt er niet zomaar in of uit.” Maar Biesemans werd verliefd en heeft net als Van Diepenbeek in het land een leven opgebouwd. „Ik wacht het tot december af. Want ik zie veel hoopgevende berichten en dat betekent waarschijnlijk meer reismogelijkheden.”

Australië lockdown #Australiahasfallen vaccinatie
De 26-jarige Manon van Deun samen met haar vriend in Queensland. Foto: Manon van Deun

Manon van Deun (26) verhuisde in 2019 naar Australië en woont momenteel in Airlie in de staat Queensland. De liefde zorgde er ook bij haar voor dat ze in het land bleef. Zij ervoer amper coronamaatregelen en zat nooit in lockdown. „Wij hoeven ons alleen in te checken met onze telefoon als we een drankje willen doen of uit eten gaan.”

Ook Van Deun zag haar familie sinds haar vertrek niet meer. „Mijn visa laat het nog niet toe om het land in en uit te komen. Op het nieuws zagen we dat hier binnenkort verandering in komt. Ook mijn schoonouders mis ik al een jaar omdat zij in lockdown zitten in Victoria. Het is heel dubbel. Wij leven in vrijheid, maar ons hart is bij onze familie in Victoria.”

Niet iedereen eens met #AustraliaHasFallen

Meerdere Nederlanders reageerden om hun verhaal te doen over het coronabeleid. Volgens de meesten is Australië niet ‘gevallen’. Volgens hen gaat het in het land de goede kant op en is er geen vaccinatieplicht. Iemand die reageerde noemt het eerder een „vaccinatie-voorwaarde” om te kunnen werken. „Het is best saai, maar we zijn er bijna”, meldt een ander.

Ernst Kuipers over gebruik van coronapas: ‘Nodig tot voorjaar 2022’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.