Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Buitenland 27 sep 2021
Leestijd: 1 minuut

Zwitserland had nog altijd geen homohuwelijk, maar dat komt er nu aan

Zwitserland stemt in met het legaliseren van het homohuwelijk, nadat bijna tweederde van de Zwitsers in een referendum aangaf vóór te zijn. Dat meldt de Zwitserse tv-zender SRF. Het referendum gold ook voor het legaliseren van adoptie bij koppels van hetzelfde geslacht.

Het land is dus bijna twintig jaar later dan Nederland, maar vanaf 1 juli 2022 zullen homohuwelijken ook daar legaal zijn. Zwitserland is het dertigste land ter wereld dat homohuwelijk legaliseert.

Referendum voor legaliseren homohuwelijk

Zondag bogen kiezers zich over het voorstel van de regering om het huwelijk „voor iedereen” open te stellen. Vanaf 2007 was het voor partners die hetzelfde geslacht hebben al mogelijk om zich aan te melden voor geregistreerd partnerschap. Dit brengt alleen niet dezelfde rechten met zich mee als een huwelijk.

Dat een grote meerderheid (64,1 procent) van de Zwitserse kiezers zich heeft uitgesproken voor het homohuwelijk, betekent voor stellen met hetzelfde geslacht dat zij na hun huwelijk de mogelijkheid krijgen om kinderen te adopteren. Ook kunnen getrouwde lesbische partners dan kinderen krijgen via spermadonatie. Dat was voorheen alleen toegestaan voor getrouwde heterovrouwen.

Belangrijke dag voor de LHBT-gemeenschap

Een Zwitserse organisatie die zich inzet voor „een burgerlijk huwelijk voor iedereen” is Oui, je le veuxOftewel: ja, ik wil. Nu zoveel mensen ook het ja-woord hebben gezegd voor het legaliseren van homohuwelijken spreekt Jan Müller, lid van het comité van de organisatie, van een „historische dag voor Zwitserland”. „Het is een historische dag voor gelijkheid van koppels met hetzelfde geslacht en een belangrijke dag voor de LHBT-gemeenschap”, zegt hij tegen het Franse persbureau AFP.

In heel Europa is Zwitserland het zeventiende land dat homohuwelijken legaliseert, wat hen een van de laatste van West-Europa maakt. Ons eigen landje was hiermee in 2001 de eerste.

Horeca (weer) boos bij Humberto, kijkers kwaad om iets heel anders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zwitserland had nog altijd geen homohuwelijk, maar dat komt er nu aan
Sluiten