Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 20 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Spuwende vulkaan op Canarisch eiland La Palma leidt tot evacuatie inwoners

Normaal gesproken is het Spaanse Canarische eiland La Palma een populaire vakantiebestemming. Maar gistermiddag kreeg het eiland te maken met een vulkaanuitbarsting. De vulkaan spuwt lava en rook verspreidt zich over La Palma. Duizenden inwoners worden geëvacueerd.

De veiligheidsdiensten waarschuwen iedereen om zo ver mogelijk bij de onrustige vulkaan vandaan te blijven. De hete lava stroomt richting La Palma en heeft de eerste huizen bereikt. In de dorpen Alcalá en El Paraíso zijn acht gebouwen getroffen.

Evacuatie La Palma voor vulkaanuitbarsting

De Gurdia Civil, de Spaanse politie, zijn bezig met een grootschalig evacuatieplan. Tienduizenden bewoners moeten weg, volgens Spaanse media. De omroep RTVE en de krant El País berichten hierover. Er zouden al vijfduizend eilandbewoners in veiligheid gesteld zijn. Dit aantal kan dus oplopen tot tienduizend. De scholen op het eiland zijn gesloten en meerdere wegen niet toegankelijk. Het eiland telt 83.000 inwoners. Ter voorbereiding moeten alle inwoners hun bagage, inclusief mobiele telefoons, belangrijke documenten en eventuele medicijnen, gereed houden.

Ook voor Nederlanders is La Palma een populaire vakantiebestemming. Momenteel verblijven zo’n 200 Nederlanders op het eiland. Enkele tientallen Nederlanders die via TUI in een hotel zaten op het Spaanse Canarische eiland zijn gisteravond geëvacueerd. Het hotel zelf liep niet direct gevaar.

Nuevo video que nos hacen llegar declaraciones erupción fisural en La Palma hoy 19/09/2021

Nuevo video que nos hacen llegar de la erupción fisural en La Palma hoy.Autoría desconocida. 19/09/2021

Posted by GEVolcan on Sunday, September 19, 2021

Spaanse premier op het eiland

De vulkaan staat in het nationale park op het eiland. Eerder registreerden onderzoekers al een reeks aardbevingen. Er zijn vooralsnog geen doden of gewonden gevallen.

De Spaanse premier Pedro Sánchez zou eigenlijk een bezoek aan de VS hebben, maar zei zijn afspraak af. Inmiddels is hij op La Palma aangekomen. De premier bespreekt daar samen met lokale autoriteiten hoe de situatie ervoor staat.

Vijftig jaar geen uitbarsting

Het is voor het eerst sinds vijftig jaar dat La Palma te maken krijgt met een uitbarsting. In oktober 1971 barstte voor het laatst een vulkaan uit op het eiland. Toen spuwde Teneguia meer dan drie weken lang lava. In het zuiden van het eiland dook toen een scheur op. Bij die uitbarsting kwam een man om het leven. Deze probeerde de kokend hete lava te fotograferen en kwam te dicht in de buurt.

Amerikaan pakt huis in met aluminiumfolie om het te beschermen tegen bosbranden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.