Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 3 sep 2021

Terroristische aanval in Nieuw-Zeelandse supermarkt: man steekt mensen met mes

In een supermarkt in het Nieuw-Zeelandse Auckland heeft een man zes mensen neergestoken voordat de politie hem neerschoot. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen. De premier van het land, Jacinda Ardern, zegt dat het een terroristische aanval was. De dader zou geïnspireerd zijn door Islamitische Staat (IS).

In 2011 kwam de man uit Sri Lanka naar Nieuw-Zeeland. Sinds 2016 stond hij onder toezicht, maar waarom is niet bekend. Ardern benadrukte op een persconferentie dat de aanval was uitgevoerd door één persoon die in de ban was van een „ideologie die hier door niemand wordt ondersteund”. Volgens de politie handelde de verdachte alleen.

Terroristische aanval in Nieuw-Zeeland

Van de zes slachtoffers liggen er drie in kritieke toestand in het ziekenhuis. Een vierde persoon raakte ernstig gewond. Getuigen verklaarden eerder tegen Nieuw-Zeelandse media dat meerdere mensen met steekwonden op de grond lagen. Op video’s is te zien hoe mensen wegrennen uit de supermarkt en anderen waarschuwen voor „een dader met een mes”.

De politie sprak al snel van een „ernstig incident”.

Ernstige geweldsincidenten komen in Nieuw-Zeeland nauwelijks voor en het gebeurt zelden dat agenten – die normaliter geen wapens bij zich dragen – verdachten neerschieten. Auckland, de grootste stad van het land, is momenteel in een zeer strenge lockdown vanwege een uitbraak van de Delta-variant van het coronavirus, waardoor inwoners alleen hun huis uit mogen om naar de supermarkt, huisarts of het ziekenhuis te gaan.

Gisteren registreerde Auckland overigens 84 nieuwe besmettingen.

Schietpartij bij moskeeën in Christchurch

Alhoewel ernstige geweldsincidenten in Nieuw-Zeeland nauwelijks voorkomen, zullen veel mensen zich een bepaalde aanslag nog goed herinneren. Namelijk de aanslag op moskeeën in Christchurch. De dader richtte een bloedbad aan, 51 mensen overleden en tientallen raakten gewond. Het is de dodelijkste schietpartij die ooit plaatsvond in Nieuw-Zeeland. De dader, een 28-jarige man uit Australië, is in augustus 2020 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vroegtijdige vrijlating.

Maarten van Rossem: ‘Ongevaccineerd ben je een gevaar voor anderen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Terroristische aanval in Nieuw-Zeelandse supermarkt: man steekt mensen met mes
Sluiten