Julia Onclin
Julia Onclin Buitenland 11 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Prins Andrew toch gedagvaard, misbruikzaak kan beginnen

De Britse prins Andrew zal toch voor de rechtbank moeten verschijnen. Andrew wordt aangeklaagd door de Amerikaanse Virginia Roberts Giuffre. Zij zegt dat ze op 17-jarige leeftijd misbruikt is door de prins. Dat zou gebeurd zijn toen Andrew te gast was bij de omstreden zakenman Jeffrey Epstein.

De tweede zoon van de Britse koningin Elizabeth zou de dagvaarding meerdere keren geweigerd hebben. David Boies, de advocaat van Giuffre, vertelde dat er meerdere keren geprobeerd is om de Britse royal te dagvaarden. Andrew weigerde echter om de medewerkers die de dagvaarding kwamen brengen, binnen te laten. Volgens de rechtbankdocumenten is de dagvaarding uiteindelijk op 27 augustus bij Andrew afgeleverd.

Prins Andrew aangeklaagd wegens seksueel misbruik

Giuffre klaagt de Britse prins Andrew aan. Zij zou op 17-jarige leeftijd gedwongen zijn om seksuele handelingen te verrichten met Andrew. Dat gebeurde in het huis van Ghislaine Maxwell in Londen. Giuffre zou bedreigd zijn en gevreesd hebben voor haar leven.

Prins Andrew ondanks weigeringen toch gedagvaard, misbruikzaak kan beginnen
Virginia Roberts Giuffre (foto rechts) klaagt Andrew aan. Foto: EPA/ALBA VIGARAY

Volgens prins Andrew zijn de beschuldigingen vals. De Amerikaanse justitie vervolgt hem dan ook niet. Giuffre besloot daarop het heft in eigen handen te nemen. Ze wil een schadevergoeding van de prins. „Ik houd prins Andrew verantwoordelijk voor wat hij me heeft aangedaan. Machtige en rijke mensen kunnen ook verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden”, liet ze eerder in een verklaring weten. Een woordvoerder van de prins wilde niet reageren op die berichtgeving. De eerste zitting zal waarschijnlijk maandag 13 september plaatsvinden.

Giuffre houdt Andrew verantwoordelijk

Prins Andrew was goed bevriend met de omstreden zakenman Jeffrey Epstein. Bewakers vonden Epstein in 2019 dood in zijn cel. Hij was beschuldigd van grootschalig misbruik van minderjarige vrouwen, waaronder Giuffre. Zo liet hij de meisjes naar verschillende van zijn huizen vliegen waar ze misbruikt werden.

Hulpverleners kampen 20 jaar na 9/11 nog altijd met psychische problemen

5 films en series die in week 36 op Netflix verschenen: Lucifer, Into the Night en meer

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Prins Andrew toch gedagvaard, misbruikzaak kan beginnen
Sluiten