Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Buitenland 28 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Paling in gevaar door wildplassende bezoekers festival Glastonbury: dit is de oorzaak

Wildplassende bezoekers van het Britse festival Glastonbury brengen onder meer paling in gevaar. Wetenschappers melden vandaag dat naast de zeldzame vissoort ook andere dieren die in het wild leven in gevaar komen. Hoe dat komt? Door de drugs die de festivalbezoekers nemen en daarna weer uitplassen.

Er loopt namelijk een rivier over het terrein van het muziekfestival. Sommige bezoekers kiezen ervoor daarin te plassen, in plaats van in een dixi. Daardoor komen er verdovende middelen terecht in het water.

Benieuwd welke festivals er dit najaar nog zijn in Nederland? Metro maakte een lijstje voor je.

Paling in gevaar door wildplassende bezoekers Glastonbury

In het water zijn hoge hoeveelheden van cocaïne en MDMA, de grondstof voor xtc-pillen, aangetroffen. Volgens experts is die hoeveelheid zelfs zó hoog dat ze dieren in het wild stroomafwaarts in de Whitelake rivier zouden kunnen schaden. In 2019 zijn monsters uit de rivier genomen, toen meer dan 200.000 bezoekers op het vijfdaagse muziekfestival aanwezig waren. Daaruit bleek dat de MDMA-concentraties in de rivier de week na het festival vier keer zo hoog waren.

Er is vooral veel cocaïne aangetroffen in het water. Die drug schaadt de levenscycli van zeldzame en beschermde Europese paling in het gebied, zeggen de wetenschappers. Ze dringen er bij de festivalgangers op aan in de toekomst hun behoeftes te doen in de toiletten op het terrein, omdat wordt aangenomen dat de drugs via wildplassende bezoekers in het water terecht zijn gekomen.

‘Drugs komen vrij bij elk festival’

Dan Aberg, een postdoctorale student aan de Universiteit van Bangor in Noord-Wales die de gegevens verzamelde, zei dat er op alle muziekfestivals drugs vrijkomt vanwege wildplassers. „Helaas zorgt de nabijheid van een rivier op het Glastonbury Festival ervoor dat drugs die gelost wordt door festivalbezoekers weinig tijd heeft om in de bodem af te breken voordat het het kwetsbare zoetwaterecosysteem binnendringt”, meldt Aberg.

Vanwege corona werd het muziekfestival zowel in 2020 als 2021 geannuleerd. De organisatoren hopen dat het evenement volgend jaar wel doorgaat.

Kort geding tegen gebruik van coronatoegangsbewijs: ‘Onwettig, strafbaar en discriminerend’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Paling in gevaar door wildplassende bezoekers festival Glastonbury: dit is de oorzaak
Sluiten