Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 10 sep 2021

Koningin Elizabeth steunt Black Lives Matter: ‘Veel besproken in Buckingham Palace’

De Black Lives Matter-beweging heeft er een paar supporters bij. De Britse koningin Elizabeth én andere leden van de koninklijke familie zeggen de beweging namelijk te steunen. Dat vertelde Ken Olisa, een vertegenwoordiger van Buckingham Palace en een van de eerste zwarte personen die er een hoge positie bekleedt.

In een interview met het Britse Channel 4 vertelde Olisa over het standpunt van de Britse royals. Op de vraag of de koninklijke familie Black Lives Matter steunt was het antwoord „simpelweg ja”.

Na de dood van de zwarte George Floyd, die vorig jaar het debat over racisme in de Verenigde Staten aanzwengelde, is het onderwerp volgens de vertegenwoordiger ook in Buckingham Palace veelvuldig besproken. „De vraag is wat we nog meer kunnen doen om voor meer verbinding in de samenleving te zorgen”, aldus Olisa in het tv-programma ‘Black to Front‘.

Koningin Elizabeth steunt Black Lives Matter

Het Britse koningshuis ligt onder vuur sinds een explosief interview van Oprah Winfrey met prins Harry en zijn vrouw Meghan. Daarin vertelde Meghan onder meer dat leden van de koninklijke familie zich zorgen zouden hebben gemaakt over de huidskleur van haar eerste kind Archie, toen Meghan nog zwanger was.

Vanwege het interview liet Buckingham Palace eerder al weten de aantijgingen van racisme serieus te nemen. „De kwesties die aan de orde zijn gekomen, met name die van ras, zijn zorgwekkend”, stelde het paleis destijds namens koningin Elizabeth. Harry’s broer William zei als reactie op het interview dat ze „geen racistische familie” zijn.

Prins Harry kwam na het interview ook naar buiten met een statement. Hij zei dat het niet zijn opa of oma waren die vroegen naar de huidskleur van Archie. Wie het wel waren, wilde hij niet bekendmaken.

Onlangs is overigens een uitgebreid plan uitgelekt met daarin de stappen die genomen moeten worden wanneer koningin Elizabeth komt te overlijden.

Ziekenhuizen vrezen griepgolf: ‘Minder immuniteit door mondkapjes en anderhalve meter’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Koningin Elizabeth steunt Black Lives Matter: ‘Veel besproken in Buckingham Palace’
Sluiten