Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 27 sep 2021

Taliban hacken oud-president Afghanistan: dit verschijnt er op Facebook

De gevluchte Afghaanse president Ashraf Ghani heeft gewaarschuwd dat zijn Facebookaccount is gehackt. Het blijkt dat de leden van de terreurgroep Taliban hierachter zitten. Op de Facebookpagina van Ghani verscheen een opvallende steunbetuiging voor de Taliban.

In die verklaring stond een oproep aan de internationale gemeenschap om het nieuwe Taliban-regime in Afghanistan te erkennen. De hackers bekritiseerden tevens de Afghaanse gezant bij de Verenigde Naties, Ghulam Mohammad Ishaqzai. Ghani schreef vervolgens op Twitter dat alles wat op zijn Facebookpagina verschijnt genegeerd moet worden tot hij zijn account weer terug heeft.

De Taliban hebben zelf geen toegang tot sociale media. Alle berichten van de Taliban worden geblokkeerd door o.a. Facebook en Instagram. Ook verwijderen zij steunberichten aan de terreurgroep. Dat heeft het bedrijf gisteren bevestigd aan BBC News. „De Taliban zijn volgens de wetgeving van de Verenigde Staten een terroristische organisatie”, aldus Facebook. Het social mediaplatform heeft een team van Afghaanse experts aangewezen om berichten over de Taliban op te sporen en indien nodig te verwijderen.

Oud-president weggevlucht uit Afghanistan

De ex-president leeft momenteel in ballingschap in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij was zijn thuisland ontvlucht nadat de extremistische Taliban waren opgerukt naar hoofdstad Kabul. Ghani kreeg zowel in eigen land als internationaal veel kritiek omdat hij was vertrokken voordat een overeenkomst met de Taliban kon worden gesloten over een machtsoverdracht.

Ghani zei zelf dat hij is gevlucht om verder bloedvergieten te voorkomen. Begin september bood hij op Twitter zijn excuses aan. Op het sociale media kanaal schrijft Ghani dat het „hem spijt dat hij het niet anders kon laten eindigen”. Ook zegt de oud-president dat „vertrekken uit Kabul de moeilijkst beslissing uit zijn leven is”. Daar voegt hij aan toe dat het de enige manier is om de wapens te laten zwijgen en om de 6 miljoen inwoners van Kabul te redden. Ook schrijft de oud-president dat „een democratische staat van Afghanistan te maken niet is gelukt, maar dat deze missie mij voor altijd zal achtervolgen.”

De Taliban heeft inmiddels de eerste leden van de nieuwe tijdelijke regering van Afghanistan bekend gemaakt. Mohammad Hasan Akhund wordt de nieuwe premier van het land en Abdul Ghani Baradar, medeoprichter van de Taliban, is zijn plaatsvervanger.

Taliban krijgt geen spreektijd bij de Algemene Vergadering

Gisteren werd bekend dat de Taliban waarschijnlijk geen spreektijd zal krijgen bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De moslimextremisten hadden daar na hun machtsgreep in Afghanistan wel om gevraagd, maar volgens een woordvoerder van de VN is een gezant van de afgezette regering officieel aangemeld om zijn land te vertegenwoordigen.

De Taliban liepen vorige maand met een bliksemoffensief Afghanistan onder de voet terwijl buitenlandse troepen zich terugtrokken. Ze sturen nu aan op internationale erkenning van hun regime en willen hun land onder meer vertegenwoordigen bij de Algemene Vergadering.

Taliban vervangen ministerie van Vrouwenzaken door departement voor ‘tegengaan zonden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Taliban hacken oud-president Afghanistan: dit verschijnt er op Facebook
Sluiten