Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 13 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

1 miljard nodig voor noodhulp Afghanistan, aldus VN: ‘Totale ineenstorting’

De internationale gemeenschap heeft voor ruim 1 miljard dollar aan hulp voor Afghanistan toegezegd. Dat heeft topman António Guterres van de Verenigde Naties vandaag gezegd in Genève tijdens een donorconferentie voor het Centraal-Aziatische land.

„Deze conferentie voldoet volledig aan mijn verwachtingen voor wat betreft de solidariteit met de mensen in Afghanistan”, zei Guterres. De topman van de VN kon niet zeggen hoeveel geld er van de 1 miljard dollar bestemd is voor de noodhulp die de VN de komende maanden in Afghanistan willen verlenen.

VN: ‘Afghanistan heeft 600 miljoen dollar nodig’

Amper een maand nadat de Taliban de macht in het land hebben gegrepen, verkeert Afghanistan in een humanitaire crisis die verder verslechtert. Volgens berekeningen van de VN heeft Afghanistan voor het eind van dit jaar ongeveer 600 miljoen dollar (510 miljoen euro) nodig. Guterres waarschuwde op de conferentie dat veel mensen tegen het einde van de maand zonder voedsel kunnen komen te zitten. Ook zei hij dat het noodzakelijk is de dialoog met de Taliban aan te gaan. „Het is onmogelijk humanitaire hulp te verlenen in Afghanistan zonder te praten met de de facto autoriteiten in het land.”

Nederland is een van de landen die geld heeft toegezegd voor Afghanistan. Het kabinet maakte vandaag bekend dat het 13,5 miljoen euro extra beschikbaar stelt voor noodhulp. Daarvan is 3,5 miljoen bedoeld voor hulp aan Afghanen die naar de buurlanden zijn gevlucht. Daar worden ongeveer vijf miljoen Afghanen opgevangen.

Momenteel staan er tientallen mensen op de evacuatielijst van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De verwachting is dat ze spoedig naar Nederland kunnen doorreizen.

Het gaat om „enkele Nederlanders met hun Afghaanse familieleden en Afghanen die nauw met Nederland hebben samengewerkt”, meldt het ministerie op de website. Ze worden ondergebracht in hostels in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

‘Afghanen worden geconfronteerd met ineenstorting van hun land’

VN-secretaris-generaal António Guterres heeft vandaag tijdens een donorconferentie voor Afghanistan opgeroepen om honderden miljoenen dollars toe te zeggen voor Afghanistan, omdat de armoede er toeneemt en veel mensen tegen het einde van de maand zonder voedsel kunnen komen te zitten.

„Na decennia van oorlog, lijden en onveiligheid staan zij nu voor misschien wel hun gevaarlijkste uur. De bevolking van Afghanistan wordt geconfronteerd met de ineenstorting van een heel land”, zei hij in zijn openingsspeech op de door de VN georganiseerde conferentie in Genève.

Interview Sinan Can over documentaire My 9/11: ‘Afghanen zeiden: de Taliban keert terug’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
1 miljard nodig voor noodhulp Afghanistan, aldus VN: ‘Totale ineenstorting’
Sluiten