Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 7 aug 2021

Eerste verdachten geven aanvallen politie bij rellen Capitool toe in ruil voor deal met justitie

Voor het eerst hebben verdachten schuld bekend voor het aanvallen van agenten tijdens de rellen in de Amerikaanse hoofdstad Washington in januari. De 44-jarige Scott Fairlamb en de 28-jarige Devlyn Thompson hebben een deal gesloten met de aanklagers, waardoor er meerdere aanklachten tegen hen wegvallen.

Aanhangers van toenmalig president Donald Trump drongen in januari het Capitool binnen toen parlementariërs daar de uitslag van de presidentsverkiezingen goedkeurden. Trump beweerde dat hij die door fraude had verloren van de Democraat Joe Biden, hoewel dat nooit is aangetoond. Tijdens rellen in Washington raakten zo’n 150 politiemensen gewond.

Agent tijdens rellen aangevallen met wapenstok

Sportschoolhouder en uitsmijter Fairlamb, die al een strafblad had, heeft nu toegegeven dat hij de politie heeft aangevallen. Hij zou een agent hebben geduwd en in het gezicht hebben geslagen. „Ben je een Amerikaan? Gedraag je dan ook zo!”, schreeuwde hij vlak voor de aanval op de politieman. Verdachte Thompson erkende dat hij een agent te lijf is gegaan met een wapen. Hij haalde volgens de aanklagers uit met een wapenstok.

Q sent me: dit is Jake Angeli, de Capitool-bestormer met hoorns

De deals die de mannen hebben gesloten met de aanklagers, geven andere verdachten een idee van wat ze kunnen verwachten als ze meewerken. In ruil voor schuldbekentenis trokken de aanklagers meerdere aanklachten tegen Fairlamb in. De aanklagers adviseren de rechter een gevangenisstraf op te leggen van drie tot vier jaar. Of deze specifieke strafmaat ook voor Thompson geldt, heeft justitie niet bekendgemaakt.

Uitspraak in september

De twee mannen horen waarschijnlijk in september welke straf ze krijgen voor hun daden tijdens de rellen. De rechter heeft daar uiteindelijk het laatste woord over. Die zou ook kunnen besluiten om de aanbevelingen van de aanklagers te negeren en toch langere gevangenisstraffen op te leggen.

Tot nu toe vervolgt justitie ongeveer 170 verdachten. Zij worden allemaal verdacht van het belagen van agenten tijdens de rellen in Washington. De FBI zoekt nog naar honderden andere verdachten.

Vrouw geeft match datingapp aan bij FBI na opscheppen bestorming Capitool

Vier agenten die bij bestorming Capitool waren, pleegden zelfmoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eerste verdachten geven aanvallen politie bij rellen Capitool toe in ruil voor deal met justitie
Sluiten