Judith Tielemans
Judith Tielemans Buitenland 18 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Social media vol emotionele berichten over crisis Afghanistan: ‘Stop killing Afghans’

Op social media stromen berichten binnen over de situatie in Afghanistan. Velen spreken hun bezorgdheid uit over de veiligheid van de Afghanen, nu de Taliban opnieuw de macht hebben gegrepen in het land. Ook blokkeren Facebook en Instagram berichten van de Taliban en steunberichten voor de terreurgroep.

Er gaan verschillende hashtags rond, waaronder #begoneTaliban, #stopkillingAfghans en #girlsnotbrides. Hiermee willen social mediagebruikers aandacht vragen voor de crisis in Afghanistan. Tijdens de vorige overheersingsperiode van de Taliban, tussen 1996 en 2001, waren straffen van executie en verminking aan de orde van de dag.

Vooral minderheden in Afghanistan, zoals vrouwen en meisjes, krijgen volop steunbetuigingen op social media. Nu de Taliban opnieuw aan de macht is, krijgen zij geen toegang tot onderwijs of de arbeidsmarkt. Ook mogen zij niet alleen over straat. Ze moeten een boerka dragen en in het gezelschap van een man zijn. Daarnaast lopen etnische minderheden een groot risico vervolgd te worden, net als LHBTI’ers en mensen die gewerkt hebben voor buitenlandse troepen.

https://www.instagram.com/p/CSjPPfClWkB/?utm_source=ig_web_copy_link

Ook mensenrechtenactivist Malala Yousafzai, die in 2012 in haar hoofd werd geschoten door de Taliban toen zij naar school ging, spreekt zich uit. Op Twitter schrijft de Oxford student en Nobelprijswinnaar: „We kijken toe in complete shock terwijl de Taliban de macht grijpen in Afghanistan. Ik maak me ernstig zorgen om vrouwen, minderheden en activisten. De wereldwijde, regionale en lokale machten moeten oproepen tot een onmiddellijke wapenstilstand, hulp bieden en vluchtelingen en burgers beschermen.”

Social Media zoals Facebook en Instagram blokkeren berichten Taliban

Facebook en Instagram zullen alle berichten van de Taliban gaan blokkeren. Ze verwijderen ook steunberichten aan de terreurgroep. Dat heeft het bedrijf gisteren bevestigd aan BBC News. „De Taliban zijn volgens de wetgeving van de Verenigde Staten een terroristische organisatie”, aldus Facebook. Het social mediaplatform heeft een team van Afghaanse experts aangewezen om berichten over de Taliban op te sporen en indien nodig te verwijderen.

Op WhatsApp, waar de terreurgroep tevens gebruikt van maakt, is het ingewikkelder om steunbetuigingen aan de Taliban te weren. De berichten op dit platform zijn geëncrypteerd. Dat betekent dat berichten die via de app worden onderschept, een onleesbaar geheel worden. Facebook bekijkt hoe ze dit kunnen aanpakken.

In het artikel van BBC News laat ook Twitter weten dat ze geen inhoud toelaten waarin iemand terrorisme of geweld tegen burgers promoot. Tot nu toe heeft de Taliban nog geen gebruikgemaakt van het social mediaplatform om te berichten over hun veroveringstocht in Afghanistan.

Afghanen zoeken een veilige thuishaven, deze landen bieden steun

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.