Sam Dille
Sam Dille Buitenland 24 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse vader en zoon blijken lid van een internationale autobende

Twee Nederlanders hebben meegewerkt in een internationale autobende. De Belgische krant Het Laatste Nieuws meldt dat de Belgische federale politie samen met de Nederlandse autoriteiten acht personen heeft opgepakt. Dat gebeurde tijdens een grootschalig onderzoek naar een bende die gestolen voertuigen verscheept naar Afrika.

De diefstallen, die ook wel de ‘keyless diefstallen’ worden genoemd, ‘hacken’ criminelen via een elektronisch systeem het signaal van de autosleutel. Zo kunnen leden van de autobende van afstand de auto openen en starten.

Autobende

Volgens het Openbaar Ministerie van Leuven werd een gestolen Toyota RAV4 uit Aarschot teruggevonden in Aartselaar en werd één van de twee Toyota Land Cruisers die werden gestolen, teruggevonden in een zeecontainer in de haven van Antwerpen. „Verder onderzoek bracht aan het licht dat de gestolen voertuigen door de organisatie werden overgebracht naar afgelegen locaties en loodsen in- en rond Brussel en Bonheiden. Vervolgens werden deze voertuigen in zeecontainers geladen en via de haven van Antwerpen verscheept naar diverse Afrikaanse landen.”

Centraal in het onderzoek staan twee hoofdverdachten, een 50-jarige man uit Evere en een 53-jarige Duitse man uit het Belgische Roosdaal. Zij lijken de diefstallen en verschepingen van de autobende te organiseren. „De verdachten werkten met verschillende groepen autodieven in zowel binnen- als buitenland en richtten zich voornamelijk op dure SUV-voertuigen”, aldus het Leuvense parket.

Nederlandse vader en zoon

In mei kwam de Nederlandse politie achter de Nederlandse tak van de autobende. In Eindhoven, Waalre en Budel werden door de politie vier huiszoekingen gedaan. Een Nederlandse man van 41 jaar werd met zijn zoon van 20 jaar gearresteerd, omdat ze lid bleken te zijn van de organisatie. Zowel bij de huiszoekingen in België als Nederland vond de politie onder andere gestolen kentekenplaten, OBD-toestellen, GPS-trackers en inbrekersmateriaal voor het plegen van autodiefstallen terug.

Bij de huiszoekingen in België werden zes verdachten gearresteerd. Vijf leden uit de autobende zitten nog in voorlopige hechtenis. Voor de twee gearresteerde Nederlandse verdachten schreef de rechter een Europees aanhoudingsbevel uit. Ze zullen binnenkort aan België worden overgeleverd. De twee leden van de autobende zijn niet de enige Nederlanders die in afwachting zijn op een oordeel van de rechter.

Twee nieuwe verdachten opgepakt in zaak kopschoppers Mallorca

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederlandse vader en zoon blijken lid van een internationale autobende
Sluiten