Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 4 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Herinner je je dit bewapende duo, tijdens een BLM-protest? Ze kregen gratie

Wellicht zijn de beelden van een bewapend Amerikaans stel tijdens een Black Lives Matter-protest je niet ontgaan. Het koppel werd wereldwijd bekend doordat zij op hun oprit demonstranten verjoegen. Ze werden vervolgd voor hun daden, maar kregen uiteindelijk gratie.

Het gaat om Mark en Patricia McCloskey. Een ‘keurig’ republikeins St. Louis-koppel, bewapend met twee geweren. Het leek even op een plaatje uit een Amerikaanse Hollywoodfilm. Vorig jaar gingen beelden viraal van het stel dat Black Lives Matter-demonstranten verjoegen met hun wapens. Demonstranten filmden het duo en uiteindelijk werden zij vervolgd. Het stel bekende vorige maand schuld voor hun daden. Vorige week kreeg het koppel gratie van de republikeinse gouverneur Mike Parson.

Amerikanen laten zich toch snel inenten nu zorgen Delta-variant toenemen

Republikeinse McCloskeys dreigden met wapens

Het vonnis? Mishandeling en een boete van 750 dollar voor Mark en intimidatie en een boete van 2.000 euro voor Patricia. Ook moesten zij beide hun wapen inleveren waarmee ze op 28 juni 2020 in de rondte zwaaiden. Ze kregen geen gevangenisstraf.

Zelf verklaarde het Amerikaanse stel dat ze zich destijds bedreigd voelden door de demonstranten. De advocaat van de McCloskeys vertelde afgelopen dinsdag dat zijn cliënten zich „gerechtvaardigd voelen in hun daden”. Mark sprak eerder uit dat zijn wapengebruik volgens hem terecht was. „En ik zou het weer opnieuw doen in eenzelfde situatie.”

President Donald Trump sprak eerder uit de aanpak van de McCloskeys te steunen. Hij noemde de vervolging van het stel een „schande”. De hele rel om de McCloskeys maakte voor Mark wel een weg vrij richting de Amerikaanse politiek. In mei kondigde hij aan zichzelf kandidaat te stellen voor een senaatszetel in Missouri.

Vier agenten die bij bestorming Capitool waren pleegden zelfmoord

BLM-protest in Amerika

Het BLM-protest stond destijds in het teken van de overleden George Floyd. Demonstranten protesteerden tegen racisme en discriminatie. De demonstranten passeerden langs het huis van de McCloskeys. De Republikeinen noemden hen helden, de Democraten beschuldigden hen van machtsvertoon.

Even om je geheugen op te frissen: dit zijn de McCloskeys in actie in juni 2020.

 

Verdachte fatale mishandeling Mallorca opgepakt: dit weten we nu

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Herinner je je dit bewapende duo, tijdens een BLM-protest? Ze kregen gratie
Sluiten