Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 3 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Beelden van Australische leger in hun ‘war on corona’ door Sydney

Onder de noemer ‘war on corona’ patrouilleert het Australische leger door de straten van Sydney. De militairen doen quarantaine-checks en helpen de politie bij het handhaven van de coronaregels.

Het gaat om zo’n 300 militairen die controleren of positief geteste Australiërs wel binnen blijven. Vooral in wijken in Sydney waar veel besmettingen zijn, zie je de militairen op straat. Ze dragen geen wapen, maar ondersteunen waar nodig de politie. Er verschijnen verschillende videobeelden op het internet van het patrouillerende leger.

Volledige Australische atletiekploeg gaat in quarantaine op Olympische Spelen

Australië vreest Delta-variant en Sydney in lockdown

Al ruim een maand zitten de bewoners van Sydney grotendeels thuis. De lockdown duurt zeker nog tot eind augustus. In Australië werden acht coronabesmettingen vastgesteld per miljoen inwoners. En dat zijn er in Sydney dus te veel. De stad ligt in de Australische staat New South Wales. Hier zijn de coronabesmettingen al ruim een jaar niet zo hoog geweest.

Net zoals bij ons in Nederland vreest men ook in Australië voor de Delta-variant. Het land bleek eerder zeer kundig in het uitvoeren van lockdowns. Daarom kreeg vaccineren minder prioriteit. 15 procent van de Australiërs is volledig gevaccineerd. In Nederland is dit meer dan 50 procent.

Een extra maand lockdown in Sydney: gaat Australië ooit nog open?

Australische leger helpt bij ‘war on corona’

Brigadier Mick Garraway leidt de ‘war on corona’-missie. Hij benadrukt dat het leger geen handhaver van de wet is en zij dus niet als handhaver optreden. Volgens hem brengt het leger voedsel rond en zijn ze actief bij het opzetten van vaccinatiecentra. De voedselpakketten zijn bedoeld voor inwoners die verplicht thuis moeten blijven.

In de onderstaande video spreken sommige Australiërs uit zich oncomfortabel te voelen bij de situatie. De inzet van het leger is volgens sommigen onnodig. Op social media, waaronder het platform TikTok, duiken beelden op van Australiërs die in aanraking kwamen met de militairen.

Australië telt op 25,3 miljoen inwoners in totaal 34.611 besmettingen. Het dodental staat sinds gisteren in totaal op 925.

OMT adviseerde nóg strengere regels voor evenementen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Beelden van Australische leger in hun ‘war on corona’ door Sydney
Sluiten