Julia Osendarp
Julia Osendarp Buitenland 1 jul 2021

#RomaLivesMatter kaart racisme-probleem aan na dood Roma-man in Tsjechië

Beelden van Roma Stanislav Tomas die verstikt wordt op de straten van de Tsjechische stad Teplice, maken de Roma-gemeenschap boos. Tomas overlijdt na de verdrukking van de agent en #RomaLivesMatter wordt in het leven geroepen. Want de Roma’s ervaren veelvoudig racisme.

Vorige week verschenen de beelden op het internet. De hashtag #RomaLivesMatter wordt veelal in de Roma-gemeenschap verspreid. Toen volgden demonstraties. Honderden demonstranten in de straten van Teplice, tientallen bij Tsjechische ambassades in landen als Duitsland, Spanje en Roemenië. Gisteren demonstreerden wederom honderden Roma in Praag. Daarbij ontstonden opstootjes tussen Roma en nationalistische tegendemonstranten.

Chauvin op alle punten schuldig aan dood Floyd: ‘Dit is historisch’

Vergelijking Roma Stanislav Tomas en George Floyd

De NOS schreef gisteren een artikel over het voorval in Teplice. De titel van het stuk bevat de woorden ‘De Tsjechische George Floyd’. Daarmee vergelijkt de auteur het voorval met de Black Lives Matter-beweging. Vandaag twitteren veel mensen over het incident in Tsjechië. Ook de discriminatie van Roma’s en de voor sommigen onterechte vergelijking met George Floyd komen online veel voorbij.

Wat gebeurde er met Stanislav Tomas? Na melding van een straatgevecht rukt op 19 juli de politie van Teplice uit. De 46-jarige Stanislav Tomas zou betrokken zijn en geparkeerde auto’s raakten beschadigd. Drie agenten drukken Tomas naar de grond toe. De Tsjechische politie en regering claimen dat de Roma-man overlijdt na een overdosis drugs en ontkennen politiegeweld. De woorden van de politiechef: „Dit is niet de Tsjechische George Floyd”.

Racisme tegen getinte Roma in Tsjechië

Het verhaal van de politie en regering rijmt niet met het verhaal van omstanders en familie. Daarom riepen De Raad van Europa en Amnesty International op tot onderzoek naar het overlijden van Tomas. Tsjechische president Zeman bagatelliseerde deze oproep in een interview met CNN Prima News. De omstreden president noemde deze week transgenders nog „walgelijk”.

Sabina Achterbergh is voorzitter van de Vereniging Sinti, Roma en Woonwagenbewoners in Nederland. Tegen de NOS vertelt ze dat Roma en Sinti vaak negatief in het nieuws verschijnen. Daardoor worden ze minder snel als slachtoffer gezien. Ze is op de hoogte van de situatie in Tsjechië. Volgens haar hebben extreemrechtse groeperingen het vaak gemunt op minderheden als getinte Roma. Achterbergh benadrukt dat racisme tegen Roma veelvoudig voorkomt.

Ook Roma-racisme in Nederland

Het anti-Roma-geweld in Tsjechië blijkt een ondergeschoven kindje. Hierover zijn weinig cijfers bekend. Wel zijn er statistieken die aantonen dat de levensverwachting, alfabetiseringsgraad en inkomen van Roma lager liggen. Werkeloosheid en criminaliteit komen onder hen relatief veel voor.

Achterbergh benadrukt dat dit racisme ook in Nederland voorkomt. Waarbij ze het uitsterfbeleid van woonwagenkampen aanhaalt. Volgens haar maken gemeenten het woonwagenbewoners niet gemakkelijk en creëren ze nauwelijks nieuwe standplaatsen.

Fans Hongarije maakten racistische apengeluiden naar Mbappé en Benzema

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
#RomaLivesMatter kaart racisme-probleem aan na dood Roma-man in Tsjechië
Sluiten